3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Revealed: de ce nu se tin oamenii de cuvant?

Una dintre diferentele fundamentale intre om si restul reprezentantilor regnului animal o constituie vorbirea. Cu alte cuvinte, acea insusire pe care bipezii evoluati o poseda in defavoarea celorlalte lighioane si pe care in mod deliberat evit sa o numesc calitate. Dar, pentru ca tot a fost inzestrat de catre (mult prea) generoasa natura cu acest dar unic printre vietuitoarele planetei, omul a gasit de cuviinta sa-si utilizeze graiul pentru a…face promisiuni. De unele se mai si tine din cand in cand, dar cele mai multe s-au dovedit a fi simple vorbe aruncate-n vant. De altfel, insusirea umana numita vorbire a devenit principalul instrument prin care politicienii nostri ajung la „sufletul” si stampila alegatorului, prin care isi castiga simpatii (si antipatii), sau metoda prin care unii/unele se imbogatesc cu noi succesuri.

Totusi, daca tot ne place sa aruncam cu vorbe-n stanga si-n dreapta, de ce numai rareori ajungem sa le respectam? Adica, de ce nu se tin oamenii de cuvant? Iata cateva motive…

Omul nu se tine de cuvant pentru ca…

1….daca s-ar tine de el, in mod cert ar cadea. Explicatia? Cuvantul nu tine de sprijin.

2….daca s-ar tine de el, nu s-ar mai tine si dupa fuste. Explicatia? Evident…s-ar tine de cuvantul dat la ofiterul starii civile.

3….daca s-ar tine de el, s-ar ajunge la acuze sexiste. Explicatia? Femeia se poate tine de cuvant, dar barbatul nu se poate tine de cuvintzea.

4….daca s-ar tine de el, ar creste rata somajului. Explicatia? Politicienii ar ramane fara obiectul muncii…

5….daca s-ar tine de el, companiile farmaceutice si-ar vedea profiturile diminuate. Explicatia? Barbatii nu ar mai folosi lecitina pentru a-si aminti ca i-au promis sotiei, dupa caz, ca duc gunoiul, ca saptamana asta fac ei curat, ca iau ei copiii de la scoala, ca il duc p-ala mic la meditatie, ca se duc la sedinta cu parintii a aleia mari, ca-si spala si singuri farfuria in care au mancat, etc.

6….daca s-ar tine de el, psihiatrii ar ramane cu tot mai putini clienti. Explicatia? Bolnavii de amnezie partiala/ temporara n-ar mai necesita ingrijiri speciale pentru a-si aminti ca au de inapoiat o suma de bani, ca nevasta e doamna bruneta de la etajul 2 si nu blonda firava, abia ajunsa la majorat, de la etajul 4, etc.

7….daca s-ar tine de el, tot ce tine de industria aeronautica ar da faliment. Explicatia? Cuvintele zboara, omul se tine ele, deci si omul zboara. Asa ca unde mai incap avioanele in logica acestui rationament?

P.S.: Acest articol este dedicat tuturor acelora carora le este mult prea greu sa-si tina promisiunile. Si sunt destui…din pacate 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.