3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

"Rama" intelectuala si sexy blogheaza spre frustrarea d-lui Tuca

Am admirat de curand, in toata splendoarea sa aberanta, un editorial scris de catre tovarasul Marius Tuca, pe vremuri jurnalist, astazi doar parsiva balena care se zbate pe uscat in speranta ca cineva cu suficienta forta se va osteni s-o mute inapoi in Oceanul Planetar (adica la televiziune) pentru a-si duce mai departe viata. Trebuie sa spun ca ma declar pe deplin satisfacuta de comentariile dansului. Acestea sunt o elocventa dovada a „jurnalismului” mediocru mioritic, a incoerentei si incapacitatii Mariei-Sale de a se exprima in fraze structurate, ordonate logic si cu o limita de cuvinte care sa ii permita oricarui cititor sa urmareasca de la cap la coada ideile stimabilului sus-numit.

Printre metaforele cu iz incriminatoriu, generalizant si ofensiv aruncate ostentativ in FIX doua fraze intinse pe cate n-spe mii de randuri, tovarasul Tuca m-a atacat in mod indirect. Un domn care se (auto)presupune cult si ceva mai invatat ca subsemnata ar trebui sa stie ca generalizarile nu fac bine la stomac si cu atat mai putin la ego-ul acelor personaje pe care dansul le include in caracterizarea sa fara a fi avut vreodata placerea (sau neplacerea, dupa caz) sa citeasca un singur rand din „operele” asa-zis puerile, de duzina si fara vreun merit jurnalistic. O astfel de atitudine este, insa, extrem de periculoasa, fiindca in acest mod se nasc nu numai stereotipuri, dar mai ales generalizari de tipul „Toti romanii sunt hoti.” Implicatia logica a acestui tip de enunt este ca si tu, si eu, si chiar Majestatea-Sa, domnul Tuca, suntem hoti. Asadar, cum va simtiti, domnule Tuca, atunci cand strainii fac aceste afirmatii? Sau poate ca faceti parte dintr-o alta natiune, in care situatie imi cer scuze…

Lasand, insa, la o parte aceste aspecte legate de logica exprimarii tovarasului jurnalist, as dori sa fac uz de dreptul meu la replica pentru a-i raspunde la afirmatiile malitioase si pline de frustrarea de a nu mai fi produs nimic care sa-i aduca recunoastere televizata de la sucombarea emisiunii sale. Dar, pentru ca mie imi place ordinea si vreau ca si cei care citesc sa poata sa-mi urmareasca ideile (macar eu ma gandesc la cititorii mei), o voi lua punctual. Prin urmare, domnule Tuca, pentru a nu va fi greu sa pricepeti la ce m-am referit si sa nu cumva sa va zvarcoliti noaptea in pat nestiind de unde mi-au cazut ideile, va trec mai intai afirmatia dumneavoastra, dupa care argumentele mele:

1.”Cei mai multi dintre ei si-au facut bloguri ca sa faca si ei ceva”. Da, aveti dreptate. Lipsa de activitate si trandaveala cronica dauneaza grav inteligentei, motiv pentru care m-am indeletnicit de-a lungul timpului cu implicarea in proiecte atat in spatiul carpato-danubiano-pontic, cat si dincolo de Canalul Manecii. Spre cultura dumneavoastra generala, va rog sa accesati www.studentulanului.ro, unde veti dispune de un CV ceva mai detaliat al subsemnatei si pentru a vedea ca eu am mai facut si „altceva” la viata mea decat sa-mi etalez „incompetenta” intr-ale jurnalismului pe blogul de fata.

2.”Neintelesi” de catre dumneavostra, „dar mai ales frustrati” ca traiesc in Romania, „s-au lasat dusi de moda” de a-si lua bagajele in spinare si a spune „adio” unei tari unde toti gandesc precum dumneavoastra. Eu una chiar prefer sa ma intorc in lumea „conservatoare” a Marii Britanii, unde oamenii ma respecta pentru cine sunt ca OM si unde nu mi s-a reprosat (contrar balivernelor pe care dumneavoastra, stimati jurnalisti, le expuneti prin presa) cum ca as fi romanca.

3.”Gata sa sara de gatul primului concept care sa-i scoata din anonimat”. Multumesc frumos, dar eu nu mai sunt o „umila anonima” de foarte mult timp. Cu ceva premii la activ si un nume mentionat chiar prin presa pe care o slaviti atata, exista oameni suficient de sus pusi care m-au observat si pentru care in mod cert nu sunt doar o porecla, ci un posibil angajat bombardat nu de putine ori cu e-mail-uri doar-doar oi ceda si le-oi vinde potentialul si competentele mele pe un salariu cu niscaiva zerouri in coada (pentru necunoscatori, fenomenul se cheama „head-hunting” si, da, se pare ca sunt un „cap” cautat de multi). Ca sa intelegeti si mai bine cum sta treaba, sa va dau vreo cateva exemple din succesele „anonimei” subsemnate, de care oricum dumneavoastra nu aveati cum sa auziti, fiind mult prea ocupat cu propriile frustrari fata de bloggeri: Studentul Anului 2007 – premiu de excelenta, Marele Premiu – Olimpiada Nationala a Studentilor Economisti 2006.

4.”Arata ca niste aratari scoase pentru intaia oara la lumina, cu poze care vor sa-i infatiseze fie sexy, fie intelectuali.” Aratare sau nu, eu sunt si sexy, si intelectuala. Probabil ar mai trebui sa fiu si blonda, ca frustrarea dumneavoastra sa creasca la cote alarmante ca nu puteti beneficia macar de o bucatica din pretiosul bibelou care subscrie acestor randuri. Asta ca sa trec peste repetitia jenanta pentru un jurnalist a verbului „a arata” in forma de indicativ prezent persoana a III-a plural si apoi in forma de infinitiv lung (substantivat)…

5. „Bloggerii din Romania nu sunt altceva decat niste rame care au iesit la suprafata fara sa aiba ceva de spus, gata sa inunde spatiul cu banalitati si originalitati stiute si vehiculate de toata lumea.” Ba am ceva de spus si cuvantul meu conteaza. Si daca intr-adevar exprim chestii care au mai trecut prin presa, pe bloguri, prin vorbele oamenilor, care ar fi problema? Dumneavoastra nu preluati „povesti” unii de la altii? Ca sa nu vorbesc de faptul ca pe site-ul Antenei 3 mi s-a intamplat sa citesc aceeasi „noutate” de cate 2-3 ori la un interval de cateva saptamani (cum ar fi articolul despre cele 15 perechi de gemeni dintr-o scoala din Marea Britanie). De asemenea, calitatea mea de „rama” ar cam trebui pusa la indoiala avand in vedere faptul ca nu sunt nici hermafrodita, nici taratoare, facand parte din neamul vertebratelor cu mandrie si reputatie, pe care mi le si apar, de altfel, prin replica de fata.

6.”Se cred victime ale sistemului, cand, de fapt, nu sunt altceva decat niste victime ale incompetentei proprii.” Care „sistem”, tovaras Tuca? Al sistemului „jurnalistic” romanesc plin de pupincuristi? Al sistemului politicianist, nepotist si „senzational” din epoca mioritismului clasic? Tovaras Tuca, daca as fi incercat pana acum sa ma angajez in sistemul „jurnalistic” si as fi fost respinsa, probabil ca intr-adevar as fi avut un motiv sa ma victimizez si sa-i consider vinovati pe altii (fiindca asa este natura umana, ceilalti sunt intotdeauna cei vinovati…). Dar, nu am facut acest lucru si nici nu ma intereseaza sa intru in acest sistem, dorinta mea fiind sa lucrez la…BBC. Este o alegere pur personala, bazata exclusiv pe argumente de tipul „ca asa vreau eu”. Prin urmare, nu sunt si nici nu ma cred victima a vreunui sistem, ci sunt doar o potrivire nefericita si fatalista cu societatea din spatiul carpato-danubiano-pontic careia simt ca nu ii apartin in exclusivitate din simplul motiv ca sunt oricum o corcitura. Cat despre „incompetentele” mele, va fac din nou trimitere la CV-ul personal, pentru a va demonstra competentele din domeniul economic parafate printr-o diploma de licenta obtinuta in Anglia (sic!) si pe cele lingvistice dovedite prin faptul ca vorbesc vreo 8 limbi. Dumneavoastra cate vorbiti, domnule Tuca, de va permiteti sa-mi evaluati aceste competente?

7. „Bloggeri ca sa fie si ei ceva, bloggeri ca sa nu fie nimic.” Nu am nevoie sa fiu blogger pentru a putea spune ca sunt ceva, pentru ca, inainte de toate, eu sunt OM si, prin urmare, nu pot fi „nimic”.

8. „Bloggeri ca sa se ascunda de ei si sa-i vada ceilalti.” Tovaras Tuca, mi-ati citit articolele? Nu vi se pare ca unele dintre ele sunt inspirate din propria viata, nu vi se pare ca ma ironizez chiar si pe mine in unele momente? Poate ar trebui sa ma cititi o data, asta, evident, daca ati binevoit sa o faceti deja inainte de a va apuca sa aruncati cu noroi la intamplare si sa ma nimeriti ca din greseala…

Asadar, draga domnule jurnalist, presupunand ca v-as ierta incorerenta si neclaritatea ideilor, care pur si simplu uita sa se mai individualizeze in atacul dumneavoastra virulent, as dori sa va amintesc faptul ca un articol nu se construieste pe generalizari „senzationaliste” si injurioase, ci pe fapte, date si obiectivitate. Cat despre ofuscarea dumneavoastra cu privire la banalitatile pe care acesti bloggeri le expun pe pagina personala doar pentru a iesi din anonimat, nu vreau sa spun decat ca aceasta este tocmai palma de care are nevoie presa mioritica pentru a reveni cu picioarele pe pamant. De senzational si adrenalina avem parte zi de zi in tarisoara noastra draga, traversand strada in Bucuresti, asteptand ore intregi in intersectii pentru a ajunge acasa de la serviciu, avand de a face cu birocratia si angajatii de pe la diversele ghisee pentru a ne plati sutele de taxe catre stat, ducandu-ne copiii la scoala si sperand sa se intoarca teferi acasa. Prin urmare, a avea parte de acelasi tratament vesnic „senzational” din partea dumneavoastra, a celor ce va numiti pompos „jurnalisti”, ne cam face lehamite in calitate de cetateni. Dar, probabil cand mass-media va observa aceasta greata cronica a cetateanului de rand fata de ceea ce dumneavoastra numiti „stiri”, noi bloggerii ne vom fi gasit in sfarsit un concurent pe masura si nu vom mai fi doar „activisti” de nisa. Pana atunci, insa, va doresc aceeasi glorie de care noi beneficiem in acest moment, ca poate asa frustrarea dumneavoastra va reveni la limitele normalului. Daca nu, atunci exista intotdeauna psihologul de serviciu pentru a va asculta frustrarile…

P.S. In limba romana exista o vorba care incepe cu „Oftica e boala grea…” Oare cine o suferi de ea?

6 comments

  • “gata să inunde spaţiul cu banalităţi şi originalităţi ştiute şi vehiculate de toată lumea” asta mai zicea … i-am citit articolele … ghici ce impresie mi-au lasat 😉

    • It’s a pluaesre to find someone who can identify the issues so clearly

    • People Pleasers and Doormats Care What People Think Abused Men: Battered and Emotionally Abused Male Victims of Domestic Violence Toxic Relationships – Toxic Family Members How To Hide Money From An Abusive Husband Identifying the Early Warning Signs of Abusive Men International Women’s Day Say No to Violence Against Women The Sociopath Next Door-The Ruthless Versus Us

  • Se acorda premiul special “Cel-mai-lung-si-la-obiect-post” mult-stimatei colege de breasla d-ra Larakroft… Buna treaba 😉

  • @lempereur: Chestia pe care d-l Tuca nu o stie e ca unele bloguri au subiecte mult “specializate” de genul medicina, IT, psihologie, economie, etc. Ba am vazut chiar unele destinate exclusiv domeniului imobiliarelor! Implicatia acestui fapt e ca acestea pot furniza informatii mult mai detaliate si actualizate decat rasuflatele articole ale stimabilului jurnalist. Poate dupa ce s-o mai documenta, va realiza cate “perle” i-au iesit din stilou.

    @zee88: Multumesc 🙂 Mda, asta ar trebui sa-i arate tovarasului jurnalist vizat de postul meu ca am multe-multe-multe de spus 😉 (lol)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.