3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Justitia la ea acasa

..sau un altfel de Bucuresti. Locatia: strada  Justitiei. Cum de m-au purtat pasii tocmai intr-o zona atat de.. pitoreasca? Venisem pentru un interviu si ajunsesem mai devreme ( cu.. trei sferturi de ora 😀 ) asa ca am avut mult timp la dispozitie sa ma invart prin imprejurimi..

De ce  “un altfel de Bucuresti”? Pentru ca straduta mai sus amintita nu e prea departe de Piata Unirii( la o statie de tramvai, mai exact) si este de ajuns sa o vezi o data, ca sa sesizezi ironia numelui.Pentru ca nici vorba de Palatul Justitiei, sau cine stie ce cladire impozanta prin zona.. in schimb e plin de cladiri autentice de mult apuse, ramase in paragina.. e ciudata, putin socanta, alaturarea vechiului  autentic  langa noul decadent, cladirile care acum multe zeci de ani pesemne gazduiau petreceri luxoase langa dughenele cu reclamele lor scorojite si ieftine.E multa saracie, multi tigani si zidurile care-si expun fara nici o jena caramizile degradate emana un aer bolnavicios.

La capul strazii, surpriza: o biserica frumoasa, ingrijita, cu o curte mare plina de verdeata si flori,  care contrasteaza cu restul peisajului destul de puternic- manastirea Antim(asta am aflat acasa, cand am cautat pe google 😉 ), poate singurul giuvaer  care mai poate bucura ochiul uman pe acele meleaguri..

Dupa interviu, pe drumul de intoarcere, nu mi se mai parea atat de socant.. Cativa copii bat mingea in mijlocul strazii.. o batrana intinde pe un gard un covor saracacios proaspat spalat.. in apropiere, un tip ”la 4 ace” isi  parcheaza cu meticulozitate Peugeot-ul albastru.. Cativa tigani adunati in jurul unei sticle de bere ieftina discuta aprins despre “politica”.. Ce legatura au toate astea cu ideea de justitie?Nici una,  in afara poate de “legea pumnului”.All in all, toate dau impresia de falsitate dusa la extrem.. Nu poti scapa de impresia ca locul ala a fost ceva maret in vremuri apuse.. e trist ce-a mai ramas din Bucurestiul de alta data..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.