3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Dependenta

O prietena a venit ieri la mine, pentru ca avea o defectiune la panoul electric si…se plictisea.Din vorba in vorba, a ajuns sa-mi marturiseasca dependenta ei fata de internet…si..stupoare…am constatat ca ..nici eu nu mai am mult !! ( in sens metaforic…evident 🙂 ).

Suntem  dependenti de multe lucruri, in cele mai multe cazuri fara sa ne dam seama.. Daca ar fi sa fac o clasificare a obiectelor care provoaca dependenta, as propune 2 categorii:cele care provoaca daune minore( si la care putem renunta RELATIV usor), si daunele majore…care ne afecteza intreaga existenta.

Din colectia “Prima categorie” :Suntem dependenti de televizor, nu putem sa nu ascultam stirile, sa nu-i vedem pe Carcotasi sau sa ratam ultimul episod din “Inima de tigan” (de la caz la caz)..suntem dependenti de telefonul mobil- fie ca vorbim, scriem mesaje, ascultam muzica, etc-micul gadget a devenit un accesoriu nelipsit din “garderoba” zilnica; alte “droguri existentiale”: internet, muzica, parfumul, cafeaua, banii, soarele, masina, ciocolata, viteza si tot ce va mai trece prin cap… “Bunuri de larg consum” ca sa le zic asa, care ne teoretic ne imbunatatesc viata…Ar mai fi dependenta de alcool, tutun si altele asemenea, de care nu putem scapa decat cu ajutor specializat..

In al doilea rand, suntem dependenti..unii de altii…si asta este o problema serioasa mai ales cand avem incredere unii in altii si….ne dezamagim reciproc constient sau nu.Depindem de parinti sa ne ingrijeasca, depindem de prieteni sa fie langa noi cand avem nevoie, depindem de frate/sora sa mearga la cursuri in locul nostru, depindem de colegii de camera sa ne consoleze cand e cazul, depindem de el/ea… Daca in cazul parintilor nu prea aveam ce face( la varsta aceea frageda ce poti cere unui copil?? ), cand vine vorba de restul, e timpul sa ne luam viata in propriile maini; Da, asta e sfatul meu: renuntati la dependentele bolnavicioase de prieteni, amici, colegi, iubiti( de cate ori nu am auzit fraze de genul “Nu fac lucrul cutare pentru ca nu este si x cu mine”, “Nu pot sa merg acolo fara y”, “Eu ce ma fac fara Z?”) ..pur si simplu..  eliberati-va! Schimbati ceva! Poate va fi greu la inceput..poate nu veti reusi 100%..dar macar ati incercat si credeti-ma..in final va ramane satisfactia unui lucru facut pe cont propriu 😀 .

Cat despre “Prima categorie”: NU renuntati la ea…doar.. moderati consumul 😉

7 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.