3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Facebook inhibă socializarea

Facebook inhibă socializarea. Este încurajată spoiala socială, dar discuțiile normale între prieteni sunt descurajate.

1. Un prieten postează ceva pe perete/zid/wall. Vrei să dezbați problema respectivă. Lași un comentariu pertinent. Vin alți prieteni ai prietenului și comentează aiurea, duc discuția în zeci de alte direcții. Se lasă baltă. Mai ales când la un post interesant, cu posibilități de dezbatere delicioasă, vine Gigel și zice de exemplu “Noroc finule ! Ce face aia mică ? Când veniți pe la noi?”

2. Te întâlnești la o belcoladă și un cico cu prietenul X. “Hai să-ți spun ce am făcut sâmbătă !” “Știu, am văzut pozele pe FB.” Conversație închisă, deși în general pozele de pe FB sunt – prin natura omului – puse într-un mod care să indice fericire, distracție și ce bine ne merge. Deși situația portretizată este, de cele mai multe ori, banală și plictisitoare. Practic lumea aplică un filtru de valoare$$ când pune ceva pe FB. Și nu poți renega propria valoare. Poate doar când vine vorba de prieteni foarte apropiați.

3. Lurkers. Dai like, comentezi, postezi – există sute de prieteni care folosesc FB doar ca să urmărească ce fac oamenii. Este incredibil de ciudat, în opinia mea, să vorbești prin comentarii cu un prieten și sute de oameni să știe ce se spune. Ca și cum ai merge la bar și toți clienții se așează în jurul vostru ca să audă fiecare cuvânțel. Mai mult, prietenii de pe FB sunt în proporție covârșitoare cunoștințe, nu prieteni în sensul clasic.

4. Totul e prea la îndemână. Vezi când prietenul este online, dacă e pe mobil sau pe web. Comunicarea de succes presupune un minim efort, care este garantul unei utilității marginale > 0 ce se va obține în urma discuției. Mai mult, când ești pe FB tinzi să ai zeci de chestii care te distrag. Poate alte 10 ferestre de chat deschise. Și atunci nu te poți concentra pe un singur prieten, ceea ce o dă în lipsă de respect.

Din acest motiv prefer e-mailul ca mod de comunicare online. Se organizează gândurile mai bine în scris, se răspunde dacă și când există chef și timp. Este privat și necesită un pic de efort.

 

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , ,

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.