3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Social Media, cavalerul în biți al drepturilor omului

Drepturile omului reprezintă forma pură a principiului care spune că libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt. Practic oricine își poate exercita aceste drepturi fundamentale, dar – spre deosebire de alte drepturi – această exercitare nu îngrădește libertatea altora. De fapt cu cât ne exercităm și ne apărăm mai mult drepturile fundamentale, cu atât îi protejăm și îi eliberăm pe cei care nu beneficiază de acestea.

Drepturile omului ca abdomenele. Cu cât faci mai multe cu atât arăți mai beton și cresc șansele ca cei din jur să facă și ei.

 În România există discriminare de toate națiile – etnică, sexuală, bazată pe gen/vârstă și așa mai departe. Există probleme majore în ceea ce privește respectarea drepturilor relative garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Doar recent am văzut că s-a renunțat la aberanta lege de înființare a unui partid politic – acolo unde aveai nevoie de enșpe mii de membri, din nu știu câte județe, care să conducă autoturisme Volvo roz înmatriculate pe Bulgaria -> CCR a luat o decizie normală, abolind niște prevederi care împiedicau în mod flagrant libertatea de întrunire și asociere și indirect libertatea de exprimare.

Dar din toate proiectele care au ștampila „Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, Fondul ONG în România” mi-a sărit în ochi următorul:

Proiectul Transparenta si calitate in administratia publica prin social media este aplicat de asociatia Asistenta si programe pentru dezvoltare durabila – Agenda 21. Proiectul sustine schimbarile democratice, modernizarea administratiei publice si consolidarea bunei guvernari in Romania, prin implicarea societatii civile in acest proces. Obiectivul general este cresterea rolului societatii civile in promovarea principiilor bunei guvernari si ale participarii cetatenilor la procesul de elaborare a politicilor la nivel local. Rezultatele asteptate se refera la promovarea cetateniei active ,cresterea rolului de advocacy si wachdog a ONG-urilor, dezvoltarea de partneriate cu institutii/autoritati publice, promovarea campaniei No Hate Speech . Solutia propusa prin proiect se refera la extinderea in administratia publica a retelelor social media ca instrumente menite sa asigure transparenta institutiilor publice, cresterea gradului de informare si implicare a cetatenilor la procesele decizionale, calitatea sporita a serviciilor.

Motivele pentru care îmi place mult de tot

1. Se mulează perfect pe realitatea românească. Aia în care rata de penetrare a Internet-ului și implicit a Social Media este uluitoare, mai ales când o raportăm la canalizare par exemplu. Iar cum Social Media îmi place, mă interesează și îmi folosește nespus, o vreau introdusă în administrația publică. Online va fi mereu simplu este o sintagmă extrem de adevărată.

2. Administrația locală are nevoie de transparență și calitate. Să vă spun despre ANAF.

Firma a avut o licitație. Acolo se cere, printre alte numeroase acte, certificatul de atestare fiscală de la ANAF. S-a depus cererea, s-a constatat că era nevoie să se plătească o amendă restantă de 250 de lei. S-a plătit amenda, urma ca în 5 zile să se ridice certificatul. Asta însemna cu două zile înainte de expirarea termenului limită de depunere a dosarului pentru licitație. Luni ȘOC ! Nu s-a eliberat certificatul deoarece banii pentru amendă au fost virați într-un cont greșit de către casiera de la ANAF (na. se pare că fiecare tip de amendă are un cont special de trezorerie, nu există un singur cont AMENZI). Amintirea politicoasă a faptului că sus-numita casieră vorbea de zor cu colega și nu era atentă în momentul plătirii amenzii nu a condus la ceva constructiv.

S-a parlamentat, s-a discutat, zero rezultat. Marți s-a mers la șefă, soluția simplă – să se plătească amenda din nou. Zis și făcut. Coadă la casierie, când să se plătească amenda – ȘOC ! Casiera nu știa în ce cont se plătește respectiva amendă. Telefoane, întrebări, cercetări. Nimic, contul nu a fost dibuit. S-a mers la șefă, aceasta a consimțit după rugăminți și pledoarii să facă ea modificarea primei plăți, în moduri prea stratosferice pentru simplii muritori. S-a făcut modificarea (ESTE !!!), s-a emis certificatul în jur de ora 13:00. ȘOC ! Doamna director, cea care trebuia să își aștearnă prea-frumoasa semnătură pe docoment, se regăsea într-un mall/restaurant/magazin și nici nu se mai întorcea în ziua respectivă. Cu alte cuvinte canci directoare, canci semnături, canci certificat, canci licitație. Intervenții telefonice, rugăminți. S-a ridicat certificatul în ziua licitației, în jur de ora 9. S-a ajuns cu greu la sediul autorității contractante, cu 10 minute înainte de ora 10 – termenul limită.

3. Se pune mare accent pe implicarea cetățenilor în elaborarea politicilor la nivel local. Este în continuare total surprinzător pentru mine modul în care oamenii reacționează chiar la simpla idee de influențare a politicilor locale. Pe scurt îi doare în părți moi. Se poartă dezbateri în vreme de alegeri, se înjură când nu merge ceva bine sau se discută la o bere cu prietenii – prezentându-se problemele numeroase și cunoscute de către toți, dar fără nici un fel de soluție. Asta în timp ce, pe fondul modernizării administrației, se pot găsi hotărârile de CL pe internet. Se pot găsi acte referitoare la licitații, se găsesc mai greu bugete de primării. La o adică numere de telefon unde se pot cere lămuriri.

Am primit recent un exemplu concret. O mică zonă din București în care este iluminat stradal cum trebuie, există părculețe îngrijite cum trebuie, nu se pomenesc țânțari vara și tot felul de lucruri pe care alții le înjură și le îndură. Cum au obținut oamenii acest colț de normalitate ? Simplu. “Apare o problemă, JAP ! cu zeci și sute de reclamații și telefoane la primărie sau la autoritatea responsabilă ! De când cu europenizarea, altfel răspund la asemenea presiuni. Nu își mai permit să le amâne la nesfârșit.”

4. ONG ca watchdog. Un cetățean are resurse limitate, mai ales în departamentul timp. ONG-ul este mult mai eficient în monitorizarea și eventual corectarea activității administrației publice. Social Media va face procesul mult mai transparent și mai rapid.

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , ,

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.