3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Legi și adevăruri universale

Eram la sală, în toiul unor mișcări total împotriva firii și a ordinii naturale. Instructorul a ales acel moment să spun “e lege în sport, dacă te doare înseamnă că lucrezi bine”. Toți colegii s-au oprit, s-au uitat în jur. Priviri inițial furtive, apoi din ce în ce mai îndrăznețe. Până când toată lumea se uita la toată lumea, cu sclipire în ochi și un zâmbet atotștiutor sub mustață. Da, sunt bazat că vin la sală. Da, ajung acasă și mănânc tot ce prind. Da, Usain Bolt e mic copil. Da, lucrez ca Halep în sala de forță.

Tot feluri de da-uri, tot felul de gânduri. Acord deplin cu legea sportului – dacă te doare înseamnă că lucrezi bine. Eu de câteva zile mă gândesc la asta. Nu înțeleg de ce anumite enunțuri sunt luate ca adevăr absolut, fără o analiză detaliată. Sunt de acord că există înțelepciune populară, că există un sâmbure mare de adevăr. Dar sâmburele de adevăr există și în legende. Din acest motiv propun să se folosească “uneori” înainte de orice. Uneori cine se scoală devreme departe ajunge. Uneori un măr pe zi ține doctorul departe. Și tot așa.

În ceea ce privește durerea și sportul, iată durerile mele.

disconfort – apare în primele minute de alergare, până se încălzește tot ce trebuie. CA intensitate e o jenă, ceva suportabil dar cu care poți continua fără probleme antrenamentul.

arsură – feel the burn, la abdomene și ridicat de greutăți. La antrenamente HIIT (intervale).

junghi clasic – durere în stânga / dreapta la alergat, se poate combina cu 1. De obicei crampă la nivelul abdomenului, se duce mai mereu cu respirații adânci și un pic de masaj.

medicală – durere bruscă și intensă. Se oprește activitatea imediat, se ia pauză câteva zile. Apoi se verifică treptat și cu grijă dacă s-a rezolvat problema.

shutdown – nu doare nimic. Doar că pur și simplu creierul și corpul sunt 100% de acord – nu mai merge.

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , ,

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.