3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Stick chasers în pseudo-campanii

E plină blogosfera de ‘campanii’. Pentru tot felul de firme şi produse. Există şi o reţetă universală pentru aceste ‘campanii’. Se dă o temă, bloggerul bagă postul, postul are link spre firma care dă premii şi spre bloggerul care găzduieşte ‘campania’. Astfel ies articole de toată jena, care – la nevoie – pot fi folosite în loc de clasicul  “două degete pe gât”.

Bloggeri care nu cumpără de la firma respectivă, care nu vor servicii de la firma respectivă scriu pentru că există şansa unui premiu. Firma este mulţumită, bloggerul organizator la fel. Recolta la hectar e bună, nu contează că în tractor avem doar cartofi de calitatea a III-a.

Această formă de publicitate este un concurs cu premii. Da, premiile se acordă un pic mai obiectiv decât în cazul unui concurs de like-uri pe Facebook (în teorie, practica ne-a arătat că PileRelaţiiCunoştinţe). Dar până la urmă este vorba de un concurs cu premii pentru participanţi şi pentru firmă (care scoate link-uri la hectar şi imagine deloc). Iar pentru blogger-ul organizator este ocazie de trafic şi de link-uri.Şi totuşi formula are un succes nebun. Pentru că simplitatea învinge mereu. “Dăm un cico, ne alegem cu link-uri hăhăhă”. De ce să brainstormezi ceva inedit ? De ce tu, ca blogăr, să sugerezi ceva nou ? De ce să reparăm … merge şi aşa !

Personal cred că e momentul potrivit să pun capăt oricărei relaţii cu vânătorii de stick-uri (stick chasers). Pentru că important este să faci ce-ţi place, cum îţi place şi când îţi place. Blogăreala e, în primul rând, un hobby. E inadmisibil să faci ce nu-ţi place, într-un mod care nu îţi place, la ora dictată de altcineva doar pentru câţiva arginţi. Pentru că unicii nu sunt numere, sunt oameni. Mă rog, sunt lipsit de experienţă. Aşa că n-am dreptate. Dar tot ca mine fac 🙂

 

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , ,

3 comments

 • Domnule Dragos, sa va luati de mana cu domnisoara MihaelaDm. Si ea e la fel de critica in astfel de cazuri. In fond aveti dreptate, dar acum depinde de viziunea fiecaruia si motivele din care face blogging. Cat despre firma care sta la baza oricarei campanii, atat timp cat este multumita de rezultate, nu e nevoie sa-i spuna nimeni ca nu e chiar la moda ceea ce face.

  • Dragos Irimia

   Păi suntem amândoi ‘hateri’ 🙂 Tocmai asta zic: când bagi text slab după cum îţi dictează alţii în speranţa unui câştig material nu mai vorbim de blogging. Vorbim de blogăreală. Iar firma respectivă este mulţumită de nişte rezultate care nu sunt relevante şi nici bune.

   Dacă vine la mine o firmă îi spun clar ce pot să fac, cum ar fi cel mai bine să facem şamd. Nu facturez şi gata 😀

 • Cum, adica Adrian Ciubotaru nu mananca Belvita? Nooo…
  http://www.adrianciubotaru.ro/de-ce-sunt-importante-diminetile/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.