3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Şcoala … altfel

Şcoala altfel este un program al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Acest program transformă săptămâna 2-6 aprilie în săptămâna activităţilor extracurriculare şi extraşcolare. Se întâmplă chiar şi la Băicoi ! (directoarea liceului din localitate a fost amabilă şi a copiat paragrafe întregi din Anexa la Ordinul Ministrului bla bla pentru oficiosul local. Un ‘preview’ sau un ‘teasing’ la obiect era mai consumator de energie …)

După capul meu “şcoala altfel” este o frecţie la un picior de lemn. Adică tot anul memorăm şi recităm, omorâm orice urmă de părere sau interpretare (limba română “caracterizarea lui Xulescu din romanul Y. Să nu te prind că zici vreun cuvinţel pe lângă ce scrie în cea mai populară carte de comentarii la ora asta ! Play !”), dăm cu flit iniţiativelor altfel şi tot aşa. Dar alocăm 5 zile în care vom flutura bagheta magică şi tinerii vor răspunde la întrebarea “tu ce părere ai despre … ?” ca şi cum ar avea o părere (şi un cap care să o formeze). 

Sistemul aplicat este bun de tot: de ce să faci într-un an şcolar ce poţi face în 5 (cinci) zile ? Nevoia de cursuri atractive, de cursuri care să implice elevii, de cursuri care să-i formeze ca indivizi şi cetăţeni în loc să-i transforme în papagali nu poate fi satisfăcută în această şcoală altfel. În umila mea opinie mare parte din şcoala contemporană ar trebui să devină altceva, să fie … altfel.

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , ,

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.