3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Ho cu … ACTA

Blogul acesta s-a închis pe 18 ianuarie în semn de protest faţă de SOPA şi PIPA. Am şi vorbit un pic despre subiectul acesta. Dacă peste americani m-am băgat e musai să mă bag şi peste ACTA (în română ACCC – Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii). Mă voi referi strict la partea ACTA privind internetul şi drepturile “digitale” de autor.

Contra ACTA: omoară libertatea de expresie, vom avea parte de poliţia privată a internetului, corporaţiile vor avea control excesiv, daunele sunt prea mari raportat la infracţiuni, ne pot confisca bunurile în vamă, percheziţii ilegale, monitorizăm pe toată lumea ca să prindem vreo 2-3, vinovat până la proba contrarie, negocieri în secret, nu a fost consultată societatea civilă, limbaj vag ce poate cauza abuzuri de interpretare şamd

Pro ACTA: limbajul este vag pentru că statele semnatare au sisteme diferite de drept, deja ISP-urile deţin date despre activitatea noastră, ISP-urile nu vor folosi datele ci le vor pune la dispoziţia unei autorităţi guvernamentale când aceasta le cere, părţile “rele” referitoare la libertatea de expresie au fost eliminate – ele apăreau doar în primele variante ale ACTA, există deja pedepse pentru piraterie – ACTA doar uniformizează legislaţia mondială şi vrea să elimine fenomenul şamd

Concluzia mea după ce am citit PRO şi CONTRA:

– ACTA înseamnă o mai puternică monitorizare a activităţii online, nu contează dacă eşti vinovat sau nu – nu sunt de acord cu aşa ceva.

– ACTA vrea să pedepsească (poate niţel mai sever) pirateria, ceea ce se întâmplă deja. ACTA nu aduce măsuri de combatere a pirateriei. Ca de obicei cauzele pirateriei nu sunt discutate/atinse.

– limbajul relativ vag şi marja largă de manevră pe care o au guvernele în aplicarea ACTA mă sperie. Dacă există şansa de abuz atunci abuzul o să apară.

Cam atât mă duce pe mine capul. Repet – mă refer DOAR la secţiunea ACTA care vorbeşte despre net şi digital. La bunuri contrafăcute şi patente şi ce mai e pe acolo nu mă bag. (deşi există muncitori plătiţi cu 50 dă cenţi pe zi ca să facă, în condiţii groaznice, adidaşi americani de firmă vânduţi cu sute de dolari. Şi producătorii ăştia vor să nu mai apară chinezării ca să ia ei tot profitul nesimţit. În loc să micşoreze marja de profit mai bine ACTA … Mă rog, mă abat de la subiect. )

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , ,

2 comments

 • GOGU de la cizmarie

  Idiotii de la hoolywood si idiotii de producatori de jocuri de 2 lei spera ca prin mizeria asta sa li se inzeceasca veniturile. Dar idioti cum sunt nu se gandesc la un lucru: daca omul nostru cu salariu de 700 de lei pe luna va fi pus intre a alege o mega productie de 100-150 de lei pe blu-ray sau a se uita la Nora pentru ma-ta sigur va alege varianta a II a. Deci va trece pur si simplu de la a pirata ultima mega productie piratii din caraibe la a nu mai pirata mizeria respectiva, nu va trece de la a pirata la a da sumele umflate pe un disc .

  Ei nu inteleg ca nici 10% dintre pirati nu vor intra in legalitate cu ocazia aceasta. Piratii pirateaza fiindca se poate, daca nu se va mai putea nu vor mai pirata, dar nici nu vor sarii cu sute de euro pe toate tampeniile de filme/jocuri sau muzica.

  Ar trebui sa inteleaga ca produsele lor nu se vand in primul rand din cauza calitatii scazute!!! Witcher 2 – iata un exemplu de joc facut de o casa de productie nu foarte mare (nicidecum la nivelul EA sau alti giganti) care a ales sa nu implementeze un sistem de protectie la piratare intr-unul din releasurile jocului si a vandut bine mersi cred ca vreo 2 milioane de exemplare, deci a scos profit suficient.

  Cine crede ca merita un produs banul si si-l permite il va cumpara oricum original, pentru a sustine producatorul. Cine nu si-l permite si nici nu-l poate pirata nu il va cumpara oricum.

  • Eu cred că se vor găsi metode de ocolire a ACTA. Şi da, preţurile sunt exagerate şi nerealiste. Dar e mai uşor să-i faci pe ăştia să dea legi mai dure decât să renunţi la 10 dolărei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.