3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Despre SOPA, scurt şi la obiect

Aici poţi citi despre SOPA, ce este şi cu ce se mănâncă. Pe 18 ianuarie zeci de mii de site-uri au tras obloanele pentru a opri adoptarea acestei legi. De ce ? La modul în care este formulată, legea permite nişte abuzuri incredibile ! De exemplu: să luăm un articol de pe Wikipedia cu 40 de note de subsol. Dacă una dintre aceste note de subsol te duce pe un site ce are material “piratat” atunci, pe baza SOPA, Wikipedia poate fi închisă (!) Material “piratat” poate însemna o singură poză (!)

Cum te afectează pe tine / Român fiind şi nu american ?

Simplu. Să presupunem că ai un site vizitat şi de americani. Dacă pui ceva “piratat” pe site atunci, pe baza SOPA, accesul cetăţenilor americani pe site-ul tău va fi blocat. Ca să nu mai spunem că SUA au tendinţa (şi puterea) de a impune legislaţia americană în toată lumea. Azi la ei, mâine la noi …

Stop SOPAExemplele prezentate sunt destul de severe. Susţinătorii legii spun că nu e cazul, că nu vor exista abuzuri etc. Dar dacă legea permite abuzuri atunci GARANTAT acestea vor apărea. Această iniţiativă poate fi comparată cu legislaţia anti-terorism adoptată în lume după 11 septembrie. Având de partea lor frica, teroarea şi incertitudinea guvernele au adoptat nişte legi aberante. De exemplu, conform “Legii terorismului din Marea Britanie”, un activist ecologist care ar ameninţa că va folosi o armă pentru a-şi distruge propriul calculator este TERORIST (!)

Totuşi există diferenţe fundamentale între cele două probleme (terorism şi piraterie). Terorismul aduce frica şi este catalogat drept “rău” de (aproape) toată lumea. Adăugând impactul unor acte de terorism cu efecte tragice obţinem un stat care poate adopta orice lege, care poate încălca orice drept cu scopul de a îşi proteja cetăţenii. Pirateria nu aduce frică. Pirateria este iubită de mase, stoparea ei aduce bani în conturile unor companii şi indivizi DEJA plini de bani. Pirateria nu e rea – deşi din punct de vedere strict moral este rea –  percepţia generală (sau majoritară) este că “pirateria e bună !” Iar Internetul este cel mai liber mediu de desfăşurare a activităţii umane ! Mai mult, susţinătorii SOPA vin cu idei de stopare a pirateriei fără a aduce soluţii care să o înlocuiască.

Utilizatorii sunt obişnuiţi astfel: vreau ceva, în câteva secunde sau câteva minute îl am în calculator. Dacă dai în cap cu măciuca nu vei opri pirateria deoarece mulţi vor avea în continuare problema accesibilităţii. De exemplu în Băicoi nu există cinematograf. Cel mai apropiat este în Ploieşti, la 20 de kilometri. Iar acest cinematograf aduce doar anumite filme şi în nici un caz nu aduce exact ce vreau eu să văd. În Băicoi nu există nici vreun magazin de închiriat dvd-uri. Chiar dacă ar exista, 10 minute download de pe torrente nu se compară cu ieşitul prin ploaie până la magazin (!) În plus rute ocolitoare se găsesc întotdeauna. Aşadar ai deschide uşa abuzurilor fără a trata CAUZELE fenomenului pe care vrei să-l stârpeşti.

Există cale de mijloc ?

Utilizatorii să înceapă să plătească pentru conţinut. Conţinutul să fie disponibil instant şi la preţuri rezonabile. Fără marjă de profit ca la non-stopul de la parterul blocului, fără intermediar. Să vinzi mult la un preţ mai mic e mai bine decât să vinzi extrem de puţin la un preţ ceva mai mare. Cât despre drepturile de autor: acestea ar trebui să aibă o durată mult mult mult mai mică. Mi se pare ridicol ca un studio de film (de exemplu) să încaseze bani pentru o comedie din 1962 în contextul în care astăzi:

– informaţia circulă cu viteza luminii;

– filmele şi muzica aduc bani cu găleata;

– vorbim de bunuri perisabile.

PS: nu am fost scurt, sper că am fost cât de cât la obiect 🙂

 

 

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: ,

2 comments

  • Chiar crezi că le pasă americanilor că la tine, în Băicoi, nu există cinematograf? 🙂
    Acum… nici la americani nu ajung toate filmele în orice orăşel, numai că ei au alternative online mai bune decât chestiile astea de la noi, gen Muvix sau Voyo.

    • ar trebui să le pese ! 🙂 Era doar un exemplu. Cred că soluţia problemei este o legislaţie nouă, adaptată vremurilor, în ceea ce priveşte drepturile de autor. Şi pe baza ei legi decente împotriva pirateriei, fără portiţe care să permită abuzuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.