3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

1 Decembrie: Noi suntem … europeni ?

De 1 Decembrie am avut parte de o vreme superbă. Eu am profitat din plin şi am ieşit la o plimbare. Vreo 5-6 kilometri prin oraş, ca să mă relaxez şi ca să văd cum petrece lumea ziua naţională. Mulţi au petrecut prin muncă (muncitorii de pe şantierul Penny Market), mulţi au petrecut prin cumpărături, mulţi au stat închişi în casă (ceea ce mi se pare criminal pe o aşa vreme).

Mergând agale am contabilizat şi steagurile arborate de 1 Decembrie. Şi am observat ceva care m-a deranjat mult, m-a impresionat în mod negativ. La troiţe şi la monumentele dedicate celor căzuţi în al doilea război mondial; la magazinul de materiale de construcţii şi la liceul din localitate – în toate aceste locuri steagul României era însoţit de cel al Uniunii Europene. De sărbătoarea ţării şi a locuitorilor ei a apărut steagul albastru cu steluţe. Nu sunt Vadim şi nici (foarte) eurosceptic dar nu m-a aranjat asocierea. Nu în ziua aia.

De ce s-a întâmplat aşa ? În primul rând cred că este vorba de “formă fără fond”. Accentul nu este pus pe “ce sărbătorim de 1 Decembrie” ci pe “cum sărbătorim de 1 Decembrie”. Cum ? Punem steaguri – cât mai multe steaguri, nu contează de care. Depunem coroane, servim o fasole cu cârnaţi (nu ştiu dacă am mâncat vreodată aşa ceva). Gata, a mai trecut un an. În al doilea rând cred că există sentimentul de european > român. Că la noi e (doar) rău şi e (doar) prostie şi e (doar) mizerie şi şi şi şi … În schimb dacă sunt european sunt francez sau neamţ sau englez sau ce vreau eu. Sunt tare prin asociere. Dar Real Băicoi va semăna cu Real Madrid doar la nume. Atât.

 

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , ,

One comment

  • Si pe mine m-ar deranja asta, Dragos. Dar, probabil, din moment ce UE “sponsorizeaza”/plateste pentru asa ceva, tre` sa se faca un pic de PR, desi cineva ar putea spune ca sunt bani publici etc. UE a devenit un ideal. Chiar si in Austria si Germania am observat mai multe steaguri cu stelute decat nationale. Dar aici e deja problema identitatii nationale si chestii din astea. E tare prostesc sa te simti in cazul asta “client” UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.