3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Cum a fost la Bergenbier acasă

Acest post are două secţiuni. În prima parte prezint impresiile mele personale legate de vizita la fabrica Bergenbier şi de conferinţa de presă.  În a doua parte o dăm pe vedetism: vorbim despre staţia de biogaz 😀 şi un pic despre companie.

Motto: (Jens Hoesel, director general Bergenbier SA) “This is a small but big event

INTRO: Ieri a avut loc conferinţa de presă ocazionată de punerea în funcţiune a staţiei de biogaz la fabrica Bergenbier din Ploieşti. Conferinţă dublată de o vizită prin incintă şi de o degustare de bere, evident. Am ajuns la poarta fabricii pe la 9:32, împreună cu Vali. A durat un pic până să las maşina într-un loc de parcare pe care responsabilul cu paza să-l aprobe. Apoi am trecut la vicii: unii cu ţigara, alţii cu mărul. Între timp a ajuns George şi am fost conduşi în sală. Bineînţeles că am ajuns primii, doară suntem bloggeri locali.

Partea I

bere Bergenbier

Bergenbier

Fabrica Bergenbier a fost un spectacol ! (deşi am vizitat doar un picuţ din ea. Poate cu altă ocazie văd tot 😉 ) În secţia “fierbere” erau nişte … pâlnii imense aşezate invers, vopsite în culoarea ozn-ului. Un nenea stătea în spatele unui geam şi se uita la un calculator, avea şi o tablă pe care nota chestii. (pentru o mai bună vizualizare – Ca într-un film de categoria B, unde cineva în halat alb se uită la monitoare şi se ajunge la temperatura critică şi el sună pe şefu’ că e o problemă.) Apoi există zeci şi sute şi mii de ţevi şi ţevuţe şi ţevoaie peste tot. Directorul ne-a spus că este o fabrică ultimul răcnet în materie de tehnologie. De unde am dedus, după ureche, că gradul de modernitate al unei fabrici este egal cu lungimea totală a ţevilor care există în acea fabrică. Mai erau şi multe cazane şi căzănele. Mi-am adus aminte instant de ţuica produsă recent şi de indivizii care vin să vândă cazane pe stradă. Toate instalaţiile au parte de o revizie anuală. Ca să termine cu toate le trebuie celor de la Bergenbier vreo 4-5 luni (!)

Peste tot există o linie roşie ca la metrou. Nu aveai voie să depăşeşti acestă linie din motive de siguranţă. Tot siguranţa a dictat să purtăm veste reflectorizante. Oricum ne liniştise un angajat al fabricii “dacă mp vedeţi pe mine că plec atunci e ceva în neregulă. Altfel e totul bine” 🙂 Prin curte se încărcau tir-uri, se colecta selectiv, se opera compactorul. Tot aici am dat, alături de Cristi, de o dilemă fotbalistică. Dacă Bergenbier sponsorizează Petrolul Ploieşti de ce sunt bordurile alb-albastre şi trecerile de pietoni alb-roşii ? A fost şi o degustare de bere. Recunosc că nu am fost atent pe motiv de “nu consum alcool”.

Partea a II-a

Bergenbier biogaz

Staţia de biogaz de mai sus produce anual 500.000 metri cubi de biogaz. Staţia de biogaz aduce o economie de 7% în sezon şi 10% în extra-sezon. Staţia de biogaz a costat 200.000 de euro, investiţie ce va fi amortizată în doi ani. Staţia de biogaz vine după optimizarea funcţionării cazanelor, după izolarea conductelor de transport, după încălzirea apei menajere cu ajutorul amoniacului de la staţia de frig, după … aţi prins ideea. Staţia de biogaz a venit înainte de centrala în cogenerare aflată în studiu de fezabilitate. Suflanta din schiţă este o chestie micuţă care costă cât 2 Hyundai Accent.

Bergenbier produce la Ploieşti Bergenbier, Noroc, Stella Artois, Staropramen, Lowenbrau şi Beck’s. În ultimii cinci ani s-au investit 80 de milioane de euro în fabrică. Este cea mai puţin poluantă fabrică din Ploieşti. Bergenbier are patru direcţii de CSR: consum responsabil (campania Respect 18 – nu vindem MINORI alcoolului :D), angajator responsabil (safety first et co), implicarea în comunitate şi protecţia mediului (recte staţia de biogaz et co).

 

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , ,

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.