3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Sunt gata de Turul Ciclist al României

Am văzut la Chinezu că federaţia şi biciclete.net caută un blogger pentru Turul Ciclist al României. După îndelungi reflecţii şi parlamentări interioare am decis să-mi încerc şansa. S-au impus nişte cerinţe, vă voi arăta că le respect. Încep cu partea tehnică (1-4), apoi trec la sentiment 🙂

1. certific că sunt liber în perioada 3-11 iunie.

2. am în dotare laptop personal. Aparat foto şi conexiune proprie la net nu deţin, dar a sărit Dănuţ (coleg de blog, fondatorul E-bine.co) în ajutor. Are aparat foto cât de cât valabil (aşa susţine el 🙂 ) şi un stick cu net de la RDS.

3. voi scrie zilnic pe SportLocal despre ce s-a întâmplat în Turul României. Pe lângă desfăşurarea etapei eu am în plan şi avanpremiera etapei cu un ciclist/manager/oficial – dacă mă ţine echipamentul video, prezentarea echipelor şi impresii personale despre cum este în caravană.

4. aici trec referinţele. Am doi bloggeri români (Waven şi Laurenţiu Buică) care vor atesta că sunt pasionat de ciclism şi cunoscător al fenomenului. Din străinătate cred că mă poate recomanda Tim Liew (este pe Twitter). Am avut blog în engleză despre ciclism (este aici) – trebuie să menţionez că l-am ales drept outsider care va câştiga Milano – San Remo 2011 pe Matt Goss (HTC Highroad). Şi a câştigat omul ! 🙂 Am posturi despre ciclism şi pe acest blog, mă găsiţi pe pagina de discuţii despre Il Giro a Eurosport România sau la Live Coverage pe site-ul Eurosport. Ca urmare a posturilor în engleză am scris unul şi pentru Technorati.

La sentiment

Am început ciclismul amator cu o bicicletă de două ori cât mine, fix prin curte. Am evoluat rapid, ajungând la pititea pe bicicletă şi drumuri luuungi. Asta în tinereţe 🙂 Am făcut cunoştinţă cu ciclismul profesionist pe Eurosport. Turul Franţei cu numărul 5 sau 6 pentru Lance, în comentariul celor doi Radu. Băi şi mă uitam ca mâţa în calendar. Nu înţelegeam de ce unul câştigă două-trei etape şi apoi termină la 20 de minute pe munte în loc să câştige turul. Nu pricepeam de ce sunt mereu 3-4 în faţă la câteva minute şi sunt prinşi în loc să-şi păstreze avansul.  Etcetera.

M-am uitat în primii 2-3 ani doar la Turul Franţei. Şi acolo am remarcat eu un băiat. Era unul mic şi prăpădit, Michael Chicken Rasmussen. În cea mai grea etapă de munte evada şi era mereu ultimul prins. El mergea în opturi largi, grupul favoriţilor trecea ca trenul pe lângă el. Dar a căpătat experienţă al meu, a câştigat tricoul alb cu buline roşii. Îmi notam în calendar când vine cea mai grea etapă de munte din TdF ca să îl văd pe Rasmussen evadând, ca să urmăresc în picioare finalul, să ţip încurajări către el când îi scădea avansul secundă cu secundă.

Mă tot întrebam de ce nu stă el cu favoriţii, de ce nu încearcă să câştige Turul Franţei. Ce vorbe grele i-am zis lui Menchov când l-a folosit pe Chicken pe post de locomotivă, ca să-şi limiteze pierderile, în loc să-l lase să stea cu favoriţii. Cât am suferit când, îmbrăcat în galben, Michael a căzut de vreo trei ori într-un contratimp. Şi a venit soarele pe uliţa mea ! Michael “Chicken” Rasmussen tricou galben, cu turul în buzunar ! Dau drumul la televizor, începe etapa. Al meu retras de propria echipă din cursă ! Şoc şi groază, tendinţe de aruncat televizor pe geam, căutat sediu Rabobank în România pentru vandalizare 🙂 Etapa aceea nu am urmărit-o.

După o zi m-am calmat. Pentru mine ciclismul nu mai stătea într-un singur om, într-o singură cursă. Descoperisem Il Giro şi Vuelta, descoperisem cursele clasice ale primăverii. Peisaje, poveşti, efort, tactică (NB! nimic nu e întâmplător într-o cursă de ciclism !), pasiune, milioane de fani pe şosea. Chiar dacă ăia mari sunt controversaţi ai mereu la dispoziţie un Jens Voigt, un Voeckler, un Hoogerland şi aşa mai departe.

Foarte scurt: vreau să fiu în caravana Turului Ciclist al României pentru că îmi place ciclismul.

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: ,

8 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.