3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Războiul printre generații

Acesta este un guest post. Textul îi aparţine lui Waven. El scrie pe Waven.ro şi este unul dintre cei mai influenţi bloggeri ploieşteni.

M-am trezit într-una din zilele trecute pe twitter, pus în situația de a-i spune unui tip: ce știi tu, mucosule? Închide gura că nici nu știai cum te cheamă pe vremea aia!

Tipul, pe care de altfel îl respect pentru cum gândește în viața de zi cu zi, pe care-l citesc și-l recomand de câte ori am ocazia, are într-adevăr o vârstă frumușică și fragedă, vârstă despre care eu îmi amintesc doar că a fost demult, tare demult. Şi a trecut aşa cum trec toate-n viaţă, prea repede. Ei bine, tipul făcea câteva afirmații, folosind cuvinte mai degrabă dure și acuzatorii, despre evenimente și oameni în vervă în urmă cu 10-15 ani. Moment în care am fost tentat să scriu cele de mai sus.

N-am scris pentru că-n secunda imediat următoare integrării mucosului în propoziţie m-am simţit prost. Prost de-a dreptul, nu doar în simţiri. Tocmai trecusem pragul şi generasem acuze bazate pe o prejudecată veche de când lumea, prejudecată bazată pe diferenţa de vârstă. Devenisem ceea ce-am urât o viaţă întreagă, un babalâc hodorogit care crede că deţine adevărul suprem doar pentru c-a trăit ceva ani în plus.

Desigur, privind şi acum afirmaţia iniţială vs. contraargumentele mele, tind să-mi dau dreptate în continuare. Din simplul fapt că eu chiar am idee despre subiect pentru că i-am fost contemporan iar oponentul vorbeşte din amintiri neconcludente combinate cu păreri însuşite. Şi odată ajuns aici, gata, cedez, capitulez şi vin la voi cu cenuşa-n cap şi vă întreb: greşesc?

Cât de multă dreptate pot avea eu dac-am trăit un evenimentele live acum 20 de ani în faţa unuia care a aflat despre el din cărţile de poveşti istorie, din amintirile fraţilor mai mari, din ziare (internetul nu era acum 20 de ani, remember!), înregistrări video or else? Pentru că urmărind acelaşi raţionament, cum pot eu îndrăzni, totuşi, să-l înjur eu pe Iliescu că-i un bolşevic nemernic din cauza căruia România o freacă aiurea de 20 de ani?

La voi cum este? Resimţiţi anii sau lipsa acestora atunci când sunteţi angrenaţi într-o discuţie? Vă înghiţiţi cuvintele sau le alegeţi cu grijă atunci când aveţi o discuţie liberă dar în contradictoriu cu un interlocutor din gama puştulică/boşorogea? E mai indicat să asculţi şi să înghiţi pe nemestecate orice primeşti sau trebuie şi ai un punct de vedere oricând, oricum, indiferent de subiect?

Oare tot ce vine de la bătrâni trebuie asimilat şi orice tinerel ar face bine să gândească de două ori înainte de a deschide gura?

PS: tipul de care vorbeam la început este stimabilul Makavelis.

 

 

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.