3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Interviu cu echipa FILLR, finalişti @ Nokia Qt Developers

 

Un super joc !

Echipa FILLR (twitter) este din Ploieşti şi a ajuns în finala concursului Nokia Qt Developers. Am avut ocazia să testez jocul lor la PH Blogmeet şi m-a prins. Rău de tot domnule ! Aşadar trebuia să aflu mai multe despre ei şi FILLR. Să cunoaştem membrii echipei:

Adriana – 25 de ani, programator C# şi , mai nou, dezvoltator de aplicaţii mobile. Pasiuni: excursiile la munte.

Iulian (twitter) – 25 de ani, freelancer sau liber profesionist 🙂 axat pe programare şi design în Adobe Flash,  aplicaţii web şi mobile. Cochetez cu fotografia, sportul de orice fel inclusiv ciclism (NR: cine va câştiga Il Giro ? 😀), îmi mai place să mă documentez despre artă, design, tipografie, animaţii şi să răsfoiesc carţi de psihologie. Acest proiect a fost un prilej bun să lucrez şi să mă acomodez cu softuri mai puţin folosite de către mine, Photoshop şi Illustrator şi să îmi dezvolt o pasiune pentru aplicaţiile de mobile.

Irinel (twitter) -25 de ani, programator C#, QT socket programming. Pasiuni: călătoriile, sportul, muzica, programarea.

Cristi (blog, twitter)25 de ani, profesor de informatică, programator web/aplicaţii mobile în timpul liber. Pasiuni: muzica, fotografia, panoramele.

Şi acum să aflăm mai multe despre FILLR !

3ditorial.eu: La ce concurs aţi participat ? Rezultatul 🙂

FILLR: Am participat la concursul Nokia Qt Developers, organizat de Nokia România. Concursul este încă în desfăşurare, pe 30 mai începe ultima etapă, în care aplicaţiile finaliste sunt disponibile pe Ovi Store şi pot fi votate pe site-ul Nokia.

3ditorial.eu: Cum aţi auzit de concurs ? Cum v-aţi adunat în aceiaşi echipa ? Vă cunoşteaţi deja, eraţi prieteni sau s-a întâmplat să ?

FILLR: De acest concurs am auzit dintr-un tweet de la Waven, căruia trebuie sa îi mulţumim. Noi ne cunoşteam de dinainte, am fost colegi de facultate toţi 4.

3ditorial.eu: Cum v-a venit ideea FILLR ? De ce un joc ca aplicaţie ?

FILLR: Ideea jocului a venit cu puţin timp înainte de acest concurs, dorind să îl realizăm pentru Android. Din lipsă de timp am abandonat ideea de a invăţa Android la vremea respectivă. Când am auzit de concursul Nokia Qt Developers am revenit la dorinţa de a realiza o aplicaţie mobilă. Am ales să participăm cu acest joc deoarece credem că va „prinde” şi va fi jucat cât mai mult. (NR: CU SIGURANŢĂ !)

3ditorial.eu: Aş vrea să descrieţi procesul de creaţie 🙂 Să vedem şi noi ăştia non-programatori cum merge treaba de la idee la ditai aplicaţia.

FILLR: La concurs ne-am înscris doar cu ideea. Limbajul de programare nu îl ştiam. În prima etapă a concursului, trebuia să ne înscriem pe unul din cele 5 bloguri partenere. De pe aceste bloguri urma să se aleagă câte 2 echipe care să meargă în etapa a 2-a, dar Nokia a decis să meargă toate echipele în etapa urmatoare.

Etapa a 2-a s-a desfăşurat în modul următor: am fost la Bucureşti la un training de 2 zile, unde Tony Torp ne-a prezentat limbajul de programare Qt şi ce poţi face cu el. Apoi am plecat în tabăra de creaţie la Timişu de Sus unde am avut la dispoziţie 2 zile pentru a realiza aplicaţia. După aceste 2 zile aplicaţiile s-au jurizat şi astfel am ajuns să câştigăm premiul I în această etapă. În etapa a 3-a merg doar primele 3 aplicaţii din etapa a 2-a.

Fiind o echipă eterogenă, fiecare este expert pe un anumit domeniu şi s-a ocupat cu câte un alt aspect al jocului. Iulian s-a ocupat de grafică, user interface, user experience, sunete, Adriana de algoritmul jocului, Irinel de partea de multiplayer (serverul şi medierea comunicaţiei dintre jucători prin intermediul serverului), Cristi s-a ocupat de site-ul web, Community levels şi postarea scorurilor pe diverse retele sociale (Facebook, Twitter) din joc.

Am învăţat în ce constă crearea unei aplicaţii mobile şi care sunt mai exact paşii, începând cu alegerea scenariului şi gameplay-ul, partea de cod, grafică, animaţii, sunete şi terminând cu optimizarea şi publicarea aplicaţiei. Nu este foarte greu dacă atribuţiile sunt împărţite de la început şi se lucrează în echipă. Nu există o formulă câştigătoare, dar o echipă restrânsă, relaţiile de prietenie şi o comunicare eficientă sunt nişte puncte importante.

3ditorial.eu: Ce se întâmplă acum ? Pe termen scurt cu finala şi în viitor cu FILLR.

FILLR: Acum suntem în etapa finală. Trebuie să publicăm aplicaţia noastră în Ovi Store până pe 29 mai, iar de pe 30 mai începe perioada de 2 săptămâni de votare, în care aplicaţiile pot fi votate pe site-ul Nokia. O să avem nevoie de cât mai multe voturi, orice vot e binevenit. (NR: deja aveţi unul 😀)

În viitor vom dezvolta noi versiuni ale jocului, vom include modul de joc multiplayer prin Bluetooth, FILLR-ii vor avea parte de noi surprize pe tărâmul lor. Desigur că vom ţine cont şi de feedback-ul din partea utilizatorilor, de ce anume îşi mai doresc ei de la acest joc.

 

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , , ,

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.