3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Prima formulă

Din nefericire, timpul liber şi alte interese au muşcat brutal din pasiunea pe care o aveam la un moment dat pentru formula 1. Timpurile când Schumi se bătea la cuţite cu Hakkinen, când îşi zbura o roată de maşina lui Coulthard pe care-l prinsese din urmă pe vreme de ploaie şi era gata-gata să-i sară de gât după cursă. Când “Săgeţile Argintii” practic se hrăneau cu asfalt în linie dreaptă, doar pentru ca Ferrari să se apropie ameninţător la curbe. Când oamenii mai ştiau de Damon Hill şi Villeneuve, iar Ayrton Senna era încă o tragedie şi o legendă, nu doar o impresie de ceva ce-am mai auzit.

Dar vremurile au avansat, la fel şi grijile şi preocupările mele, şi tocmai de-asta e important din când în când să reamintim de F1. Regina sporturilor cu motor şi într-adevăr un spectacol pe roţi, formula 1 continuă să evolueze şi să se adapteze. Câteva din noile reguli impuse de FIA pentru sezonul 2011 pot oferi o imagine mai bună asupra cum anume.

În primul rând, oamenii nu uită că F1 e făcută să fie spectaculoasă, iar spectacol înseamnă şi viteză. Astfel, introducerea eleroanelor mobile, care se pot lăsa la orizontală pe linie dreaptă, garantează un plus de viteză pe aceste sectoare şi favorizează maşina din plan secund (şi din cauza faptului că efectul de aspiraţie va fi mai pronunţat şi va permite depăşiri mai rapide). Depăşirile la aspiraţie sunt alea în care te apropii destul de mult de maşina din faţă încât la un moment dat o să simţi golul de aer lăsat în urma ei la o anumită viteză, şi în care frecarea maşinii tale cu aerul e mult redusă …viteză mai mare şi accelerare mai uşoară … mai mult spectacol.

Ca echipajele să fie mai relaxate şi odihnite în timpul cursei şi al antrenamentelor, se va interzice şi lucrul la monoposturi pe timpul nopţii, respectiv între 00.00 – 06.00, dacă antrenamentele încep la 10.00, şi între 01.00 – 07.00 dacă antrenamentele încep la 11.00. Staff mai odihnit … schimbări de pneuri şi alimentări mai rapide … mai mult spectacol.

Cu toate astea, spectacol fără performanţă ridicată nu înseamnă nimic, aşa că alde Bernie Ecclestone (e un amic şi confident de-al lui Dan Alexandrescu, dacă n-aţi auzit de el… 🙂 ) şi şefii F1 au hotărât să reimplementeze regula de 107%, ceea ce înseamnă practic că orice pilot al cărui cel mai bun timp din prima sesiune de calificări (Q1) depăşeşte 107% din cel mai bun timp din Q1 (deci al liderului din sesiunea respectivă) nu va mai putea participa la cursă.

Mai sunt câteva modificări în regulament pentru F1 2011, dar sper ca măcar să fii aţâţat câteva curiozităţi cu acest post, şi să fie câteva perechi de ochi în plus pe formula 1, începând din 13 martie 2011, când va începe noul sezon, cu prima cursă în Bahrain.

Apropo, acest post are ca al doilea scop şi participarea la concursul organizat de Blogatu în colaborare cu Roviniete. Dacă tot trebuie s-o iei, că aşa ne place nouă să plătim la stat în România, măcar nu te mai chinui, poţi să iei rovinieta direct de pe scaun de acasă … că tot s-a scumpit benzina (alt subiect pentru altă zi).

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.