3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Guest Post: Haina către suflet – manipularea vizuală (III)

Acesta este un guest post. Textul aparţine Deliei Iacob. Mulţumim Delia ! Prima parte poate fi citită aici. A doua parte este aici.

Putem vorbi de manipulare şi în ceea ce priveşte istoria pantofilor sport. Cu toţii ştim impactul pe care l-au avut aceştia asupra întregului glob. Cine în ziua de astăzi nu deţine o pereche de “adidaşi”? Corect, ei se numesc pantofi sport, însă denumirea lor comercială porneşte încă de la apariţia primului model de pantof sport, care aparţine lui Adi Dassler. Brandul în cele din urmă a preluat prenumele şi câteva litere din numele designerului, formând “Adidas”. Aşa încât, în prezent, nu folosim mai niciodată termenul de pantof sport ci de…adidas, deşi există peste sute de branduri care produc acest tip de încălţăminte. La fel stau lucrurile şi dacă transferăm sfera de manipulare prin produs, la mascara pentru ochi. Toate femeile când se gândesc la mascara pentru ochi, vorbesc despre “rimel”, însă puţini stiu că Rimmel se numea de fapt prima firmă care a comercializat această mascara pentru ochi.

Există şi diferite localuri (cluburi) care şi-au restricţionat acccesul la…cămaşă. Nu pot intra decât bărbaţii care poartă cămaşă. Acest lucru pentru a-şi crea o imagine foarte serioasă, ori de “deschis doar persoanelor de o anumită clasă socială”. Cert este că cei care işi doresc să meargă acolo, deşi în mod normal nu ar purta o cămaşă, trebuie să o facă. Haina manipulează şi prin acest mod (ex: Verve Café Iasi).

Unicatul în modă este iarăşi o formă de manipulare foarte sugestivă, atât în ceea ce priveşte stima de sine a celui care alege o haină unicat cât şi a celui care o priveşte. O haină unicat îţi poate acorda acea încredere în sine, dacă este de firmă şi mai este şi extrem de scumpă, atunci ea“afişează” şi situaţia socială, rangul şi clasa din care face parte cel ce o poartă.

Haina a încetat de mult a mai fi o necesitate de a acoperi trupul, o formă de protecţie. Nu este nici un moft, haina fiind în cele din urmă o formă de protecţie mai mult socială. Fără o haină bună, nimeni nu ar putea influenţa, nimeni nu ar putea convinge. Haina chiar face pe om, şi îl face să pară exact aşa cum acesta îşi doreşte la un moment dat în viaţa lui.

Trăim în secolul vitezei, unde timpul a devenit o resursă din ce în ce mai rară. Prin vestimentaţia aleasă de noi, ne “arătăm” cel mai rapid posibil, modul de a fi şi gândi, caracterul şi personalitatea.

Nici o haină nu e la fel cu o alta, fiecare haină spune altceva despre noi, totul depinde de unde, când şi cum o purtăm. Însă ea are capacitatea de a ne servi sau a ne dezamăgi. Aşa cum hainele pot fi folosite cu bună ştiinţă pentru a demonstra anumite lucruri, la fel de bine acestea pot da de gol caractere şi personalităţi. Prin haină poţi citi omul.

 

 

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , ,

3 comments

  •   Haina către suflet – manipuarea vizuală III by FILL IN THE BLANK

    […] apărut şi a treia parte a articolului despre manipularea prin haină. Intraţi pe 3ditorial pentru a-l putea citi. Aceasta este de altfel şi ultima parte din serie. Vor apărea în scurt […]

  • Bravo! Mi-a placut f mult!

  • […] haine şi manipularea vizuală. Mulţumim Deliei pentru asta ! [guest-post partea 1, partea 2, partea 3] Am urcat 6.220 de locuri în Zelist ! Avem Page Rank 4 (mulţumim Google pentru apreciere şi […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.