3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Guest Post: Haina către suflet – manipularea vizuală (II)

Acesta este un guest post. Textul aparţine Deliei Iacob. Mulţumim Delia ! Prima parte poate fi citită aici.

Suntem în permanenţă alimentaţi de presa care nu mai încetează să ne ofere imagini care mai de care mai atractive şi mai interesante. Ne-am dori să fim fiecare personaj în parte, ne hotărâm cu greu la unul pe care ni-l permitem. Totuşi, dacă n-ar fi să vedem, ce am alege să fim? Poate mai puţin decât ceea ce am vazut şi am ales să fim. Manipularea funcţionează prin informaţie. Informaţia incită şi excită, la comportamente şi alegeri, mai ales în sfera vestimentară.

Câte dintre noi nu am ajuns să alegem să purtam cizme peste genunchi sau UGG-uri, BP(Bucuria piticilor – acei adidasi cu talpă inaltă), pantaloni pană, evazaţi sau colanţi, chiar dacă la început când au apărut nu ne plăceau deloc? Pur şi simplu atunci când vezi o piesă vestimentara la suficient de multe persoane, ţi-o doreşti şi tu. Haina te-a convins să o porţi, să ţi-o doreşti.

C Câţi dintre noi nu am apelat de multe ori la terapia prin shopping? Ce plăcere îţi poate induce o haină pe care ţi-o doreai de mult… în perioade în care te simţi trist şi ai nevoie de o schimbare, în primul rând te gândeşti să-ţi faci o plăcere vestimentară, fie ca e vorba de o un nou costum, de o cămaşă, de o haină de blană care să te facă să pari mai extravagantă, care să-ţi îmbunătăţească imaginea de sine. Haina manipulează prin dorinţa de a o avea, devii “sclavul” unui obiect de care te-ai putea lipsi, dar fără de care nu ai mai fi tu.

Şi modul în care porţi o haină poate manipula, influenţa ori stârni anumite reacţii. Să-l luăm ca exemplu pe Charlie Chaplin, cu mustaţa lui asemănătoare lui Hitler, cu pantalonii lui mult prea scurţi sau jobenul la rotund, cu mersul în stil raţă şi paşi repezi. Oricine ar purta stilul lui vestimentar şi ar imita gesturile lui, ar risca să pară un bufon, un neîndemanatic. Imaginea terifiantă a costumelor reci, kaki, cu butoni mari, rotunzi şi aurii, mustanţa neagră şi perfect dreaptă a lui Hitler şi după sute de ani continuă să aibă acelaşi impact, de generare a fricii.  Haina poate fi văzută ca pe o armă de apărare dar şi de distrugere a opiniilor pe care nu ni le dorim din partea celorlalţi. [partea a III-a în curând…]

sursa imaginii


Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , ,

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.