3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Guest Post: Haina către suflet – manipularea vizuală (I)

Acesta este un guest post. Textul aparţine Deliei Iacob. Mulţumim Delia !

De-a lungul timpului, am putut observa numeroase moduri prin care hainele au creat influenţe asupra omului. Chiar dacă termenul de “haină” a apărut mult mai târziu, omul şi-a acoperit trupul (încă din preistoric) din numeroase motive, pentru protecţie sau pentru a lăsa o anumită impresie. Poate e mult spus că haina manipulează, deşi influenţa acestor materiale menite să protejeze trupul s-a manifestat de-a lungul timpului şi prin crearea unor imagini – oamenii de un anumit rang social purtau un anumit tip de haine pentru a putea fi recunoscuţi, la fel cum cei mai săraci nu puteau purta haine scumpe – rangul putea fi recunoscut prin straiele exterioare.

Putem vorbi de manipulare pentru că prin haină putem convinge, putem respinge, haina ne influenţează şi ne ajută să influenţăm la randul nostru pe alţii. Putem minţi sau spune adevărul prin ceea ce purtăm sau putem genera un comportament din partea celorlalţi doar prin felul în care ne prezentăm la exterior. Manipulăm prin haină pentru că este primul pas către restul lumii. Odată văzută haina, drumul catre convingerea celuilalt că meritam un anumit statut este pe jumătate parcurs. Deseori folosim măşti (diferite tipuri de imbrăcăminte), pe care le schimbăm ori de câte ori vrem să demonstrăm altceva, măşti la care renunţăm sau care ne pot fi furate.

Protecţia de care vorbeam la început a devenit în prezent diferită de cea de factorii externi. Acum omul se protejează de opinie, de părerea celorlalţi. Prin haină omul caută să obţină o validare socială, o validare de ordin pozitiv.

Dacă în trecut se purtau trupuri vopsite cu diverse culori sau tatuaje pentru acoperirea corpului, dar şi pentru susţinerea unor ritualuri religioase şi sociale, în prezent, această “vopsire” a devenit de ordin textil. Nu ne mai coloram trupurile precum băştinaşii, însă mergem la mall şi ne achiziţionăm câte o ţinută nouă pentru fiecare aşa zis “ritual” important din viaţa noastră – ziua de naştere, onomastici, petreceri, Crăciun, Revelion şi multe altele. Şi toate acestea pentru acea validare socială, pentru că vrem să fim văzuţi bine de ochii lumii.  [partea a II-a în curând…]

 

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , ,

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.