3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Normalitate si banalitate

Doua concepte greu de definit fiecare in parte, daramite daca le mai punem si-n acelasi post… Cu totii putem cadea destul de usor de acord ca banalitatea nu e un lucru bun si ca trebuie evitata: in viata profesionala, sociala, privata, in economie, in tot ce ne inconjoara.

Normalitatea pe de alta parte, e un lucru dorit, daca nu din alte motive, macar din cauza unui instinct de turma cel putin la fel de puternic ca la oi. Nu ne convine sa fim singularizati, evidentiati si aratati cu degetul ca fiind diferiti. Si-atunci cand a devenit normalitatea banalitate? Pentru ca de unde stau eu, asa se vede. Natia asta patetica si minunata in acelasi timp trage cu tot ce poate sa nu fie ca altii. Noi vrem sa fim diferiti, unici si irepetabili, sperand probabil in zadar ca asa ne vom pune amprenta eterna pe o planeta cat un bob de nisip.

Teoretic, daca suntem constienti de unicitatea noastra ca oameni si siguri de ea, n-ar trebui ca normalitatea sa ne jigneasca atat de tare, pentru ca am realiza ca la fel cum suntem unici, suntem si la fel, si-am fi ok si cu asta. Oricat am vrea, nu putem sa ne diferentiem radical de cateva trasaturi care ne fac oameni, iar romanii, parca jigniti de asta, recupereaza pe alte planuri, anume alea considerate “normale”. De ce? Parerea mea e ca normalitatea a ajuns sa se confunde cu banalitatea, care si-a pastrat aspectul negativ in mentalitatea colectiva. Astfel, multe lucruri devin anormale, iar romanii par sa fie dispusi sa le accepte cu toata inimioara lor dornica de afirmare, uitand ca “normal” nu e neaparat rau si de evitat.

S-ar putea sa fim inca o natie de copii, la fel de nesiguri si imaturi ca un adolescent plin de cosuri, care incearca din rasputeri sa se diferentieze de cei din jurul lui, de frica c-ar putea fi considerat banal si deci neimpresionant…For you to decide…

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.