3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Războiul din Darfur (I) – date generale despre Sudan

Sudanul este o ţară situată în nord-estul Africii. Are o suprafaţă de 2.505.810 km2 , fiind cea mai întinsă ţară de pe continent şi pe poziţia 10 în lume. Îi puteţi vedea vecinii pe harta de mai sus. Sudanul este membru al ONU, al Uniunii Africane, al Ligii Arabe şi are statut de observator în cadrul OMC. Capitala este la Khartoum, în timp ce Omdurman este cel mai mare oraş al ţării.

La recensământul din 1993 populaţia Sudanului era de 25 de milioane de locuitori. ONU estima în 2006 o populaţie de 37 de milioane de locuitori. La această populaţie se adaugă şi un număr ridicat de refugiaţi din ţările vecine.Populaţia este împărţită în 597 de triburi care vorbesc peste 400 de limbi şi dialecte diferite. Limbile oficiale sunt limba arabă şi limba engleză. Triburile se grupează în două unităţi culturale mari: arabii de religie musulmană din partea nordică a ţării şi non-arabii de religie creştină şi animistă din sudul ţării. 70% din populaţie este de religie musulmană, 25% sunt adepţi ai animismului, iar 5% sunt creştini.

Arabii din Sudan sunt, din punct de vedere biologic, descendenţi ai nubienilor, ca şi populaţia din sud. Dar a existat un puternic proces de arabizare (răspândirea islamismului, migraţia arabilor şi căsătoriile mixte), ceea ce a condus la afirmarea unei identităţi etnice arabe. În nord se găsesc majoritatea oraşelor. Zona de sud a cunoscut doar 10 ani de pace de la câştigarea independenţei în 1956. Astfel regiunea nu a beneficiat de sprijin financiar, nu are o  infrastructură dezvoltată, au avut loc distrugeri masive şi dislocări de populaţie. Economia în această zonă este una de subzistenţă, predominant agrară. Arabizarea şi introducerea islamismului au fost limitate deoarece sudul Sudanului a fost încorporat ţării de abia în secolul 19. Aşadar nordul mai dezvoltat din punct de vedere economic are o identitate etnică arabă, în timp ce sudul sărac respinge această identitate.

Sudanul este o ţară săracă, 17% din populaţie trăind cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi. Cel mai important sector al economiei este agricultura, sector în care lucrează 80% din populaţie şi care contribuie cu 39% la PIB. Cel mai dinamic sector economic îl reprezintă exportul de petrol, început în 1999. Producţia actuală este de 520.000 de barili pe zi, cel mai mare partener comercial fiind China. Bazându-se pe aceste exporturi de petrol Sudanul a înregistrat creşteri economice considerabile (9% în 2007), în ciuda sancţiunilor americane.

surse: evident Wikipedia şi CIA World Factbook 2009

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.