3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

ADN-ul viral pe ruta porc-om sau cum gripa porcina e doar un bluf mediatic

Am avut vaca nebună. A fost închisă la ospiciu, sedată şi vindecată de encefalita spongiformă…bovină (că porcină e numai gripa 😀 ), fără a face prea multe victime în rândul mamiferelor cu 2 picioare şi darul vorbirii uneori mai mult decât trebuie. După aceea, tocmai din estul îndepărtat al Asiei, o pală de vânt a adus gripa aviară. Am luat găinile, le-am sucit gâtul sau gazat, am dat antivirale la populaţie şi… gripa a dispărut. Acum, însă, după ce industria cărnii a suferit deja două lovituri, zmeul-destin loveşte din nou, de data asta în masa noastră de Crăciun: porcul. Probabil a tuşit vreo găină mai tare pe lângă patrupedul împănat şi l-a pricopsit cu gripă săracul. Dar problema, n-ar fi că porcul strănută şi tuşeşte din toţi rărunchii, ci că virusul a trecut şi la populaţia umană, răspândindu-se aparent, mult mai repede decât companiile farmaceutice pot scoate pe piaţă un vaccin viabil. Se pare că multiplicările ADN-ului viral i-a cam lovit în ceafă pe mulţi, lăsându-i şi până acum să-şi scarpine scalpul cu uimire. Şi stau şi mă întreb de unde atâta uimire…

Ceea ce aparent deja se numeşte „pandemie” în termeni ştiinţifici a început în Mexic, o ţară teoretic inclusă pe lista celor dezvoltate, dar care practic… mai are de învăţat. E drept că nu te poţi pune cu un virus care poate suferi mutaţii genetice şi astfel să se transmită de la porc la om, de la om la porc sau în cadrul unui grup omogen de mamifere (cu 2 sau, respectiv, 4 picioare). Acest lucru se poate întâmpla din cauza unor „radiaţii” mai violente ale soarelui într-o vară toridă, din cauza hranei plină de hormoni servită animalelor sau din multiple alte cauze oarecum… naturale. Problema nu ar fi asta, cum de altfel nici faptul că oamenii sunt loviţi de gripă. Şi asta se întâmplă an de an şi nu e o surpriză pentru nimeni nici faptul că există victime trimise pe lumea cealaltă ca urmare a virusului. Păi şi atunci de unde atâta zarvă în jurul unei înlănţuiri viral-gripale anapoda de aminoacizi? Să explicăm metodic…

1. În primul rând, să vedem cum stă treaba cu Mexicul. Pentru cei care au chiulit la orele de istorie, să amintim faptul că pe teritoriul actual al Mexicului s-au aflat două mari imperii precoloniale: aztec şi mayaş. Deşi istoria le-a semnat acestora sentinţa la moarte, o parte din cultura acestor popoare a rămas încă activă prin urmaşii acestora, metisaţi în mare parte. Cu alte cuvinte, este greu de crezut că în zonele cele mai puţin accesibile ale Mexicului (şi are destule că se bucură şi de junglă, şi de alte asemenea minuni ale naturii), medicina modernă a pătruns în toată „splendoarea” ei. Ar fi, de altfel, chiar interesant să vedem câţi dintre locuitorii acestor zone preferă vraciul comunal în locul antiviralelor eliberate pe bază de reţetă de către un medic şcolit într-o universitate de care ei nu au auzit niciodată şi care îşi măsoară „muşchii” în diplome, şi nu tradiţie sau „reţete” moştenite din generaţie în generaţie. Este, într-adevăr, o situaţie particulară a Mexicului… şi în acest mod am putea discuta multe alte state din America Latină, dar şi din alte părţi ale lumii. Rezultatul, însă, poate fi dezastruos, pentru că, din păcate, nu toate bolile pot fi vindecate prin medicina alternativă, poate chiar şi o banală gripă atunci când se suprapune altor afecţiuni mai grave.

2. Oricât de supărător sună, şi virusurile (viruşii sunt ăia din calculator) pot fi… xenofobe 😀 În general, fiecare populaţie se distinge genetic de o alta, având astfel o anumită construcţie şi, deci, rezistenţă a organismului. Ca atare, gripa porcină probabil că e… rasistă. Atfel cum să explicăm faptul că în alte ţări s-a înregistrat în număr muuuult mai mic de morţi, iar în unele chiar nici unul?

3. Când economia se află în criză, rata şomajului creşte pe zi ce trece, bugetele statelor lucrează pe minus, iar investiţiile sunt în derivă, oamenii trebuie să aibă altceva de care să se îngrijoreze. Evident, inexistenţa oricărei fărâme de pâine pe masa unor copii flămânzi este un flecuşteţ pe lângă un virus care ameninţă să ne facă să… strănutăm la unison, pentru că, să fim serioşi, deja s-a demonstrat că şi ăsta cedează fără prea mari îngurgitări de buline, iar povestea cu drobul de sare o ştim deja cu toţii. Cu alte cuvinte, un alt pretext să ne îngrijorăm cu toţii, când buzunarul arde fără o leţcaie, iar droaia de puradei  plânge de foame în curtea casei din care tocmai am fost daţi afară pentru neplata ratei la bancă. Interesantă manieră de redirecţionare a atenţiei opiniei publice 😉

Aceste câteva precizări se adaugă celorlalte „teorii ale conspiraţiei” răsuflate deja în mass media şi care par să indice o conspiraţie globală pentru creşterea profitului companiilor farmaceutice. Oricum nu ar fi prima „abatere” de care se fac vinovate, cartelurile din sfera vitaminelor intrând în multiple rânduri sub lupa Uniunii Europene pentru practici anticoncurenţiale. Evident, companii care îşi vor scoate acum pârleala pe seama industriei cărnii, a nefericitelor porcine care au furnizat materia primă de ADN viral şi a populaţiei care, cu gura căscată să vadă pe care aeroport a mai aterizat gripa (şi la propriu, şi la figurat), uită să-şi mai caute un loc de muncă… oricum vine gripa, aşa că… hai să trăim clipa!

UPDATE: Iar pentru a se intelege ca nu vorbesc chiar prostii, cel putin in ceea ce priveste rata mortalitatii ca urmare a gripei porcine in Mexic, iata si dovada. Fragmentul urmator este un citat extras dintr-un articol de pe site-ul Antena 3. Il gasiti aici .

Prima victimă a gripei porcine, un copil mexican de numai 5 ani, va intra în istorie. Autorităţile statului Veracruz, din estul Mexicului, au decis să îi ridice o statuie. Şi asta doar în semn de apreciere pentru copilul care a reuşit să transforme La Gloria dintr-un sat sărăcăcios într-o importantă destinaţie turistică.

La începutul lunii aprilie, experţii mexicani au depistat virusul în probele de sânge ale copilului şi susţineau că este posibil ca acesta să fie primul purtător al virusului gripei porcine.”

Cu alte cuvinte, a pornit dintr-o zona saraca a Mexicului. Aveau macar dispensar, urmeaza intrebarea? Sau, ma rog, daca aveau, cat de bine era dotat?

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , , , , , , , , ,

2 comments

  • Psi si in principiu tu vrei sa spui ca nu e decat o bula umflata artificial? PANDEMIA e doar la stiri si noi nu o putem lua, pentru ca avem deja dezvoltati anticorpi care sa contracareze efectele virusului?

  • @ artistu: Nu, vreau sa spun ca se vorbeste mai mult decat trebuie despre o amarata de gripa care poate face victime, dar in anumite circumstante de genul sistem sanitar deficitar, bolnavi delasatori care isi fac analizele de 2 ori in viata, etc. Chestia este ca cei care ar trebui s-o ia in serios nu suntem neaparat noi, ci cei care se imbolnavesc… Adica nu pe principiul cu drobul de sare, ci pe principiul actiunii si reactiunii. Dar asta oricum trebuie sa faca si in cazul unei “banale” raceli sau al unei gripe “obisnuite”. Cunosc (sau mai bine spus, am cunoscut) oameni care in urma unei gripe (gripa care in mod cert nu era “porcina”) au murit datorita complicatiilor aparute cand nu au trecut pe la medic sau nu s-au tratat cum trebuie. In concluzie, rata mortalitatii este departe de a fi zero si de o parte si de alta, si daca in fiecare iarna nu ne dam de ceasul mortii ca vine gripa, de ce o facem tocmai acum? Ca se raspandeste mai repede decat ne putem face injectia “salvatoare”? Bullshit (a se scuza limbajul)! Pai in cazul asta mie imi incepe sa-mi sune a marketing agresiv deja din faza de cercetare si pregatire a productiei!

    Daca ar fi fost, intr-adevar, o epidemie (sau, deh, pandemie, ca a fost ridicata la rang nobil) de sa spunem… rabie, pentru care exista vaccin, dar boala odata dobandita nu se vindeca, neexistand inca un tratament pentru asa ceva, si duce la moarte sigura, atunci poate as fi simtit macar un ghimpe in scaun. Plus, ca exista un virus mult mai periculos care bantuie pe Glob. Se cheama HIV si ar fi mai bine ca energia si resursele financiare, materiale si umane sa fie directionate intr-acolo. Pentru ala nu exista nici vaccin, nici antivirale care sa-l “omoare”, ci doar sa-l “adoarma” nitel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.