3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Aşa politicieni, aşa popor?

„Aşa politicieni, aşa popor” pare să-şi fi zis un europarlamentar danez atunci când, ofuscat că România şi Bulgaria vor avea mai mulţi reprezentanţi în PE decât ţările nordice, a afirmat că românii şi bulgarii nu-s deştepţi. Omul s-a pronunţat astfel împotriva reprezentării proporţionale a populaţiei statelor membre în Parlamentul European.

În calitate de româncă probabil că ar trebui să mă sesisez la această gravă greşeală a unei persoane publice a cărei datorie este să practice diplomaţia. Ar trebui să mă enervez şi să arunc cu lături într-un europarlamentar a cărui singură vină este că a avut de-a face cu prea mulţi politicieni români.

Stau să mă gândesc dacă omul a păşit vreodată în România. Poate că da, poate că nu. Poate că nu-l interesează nicidecum povestea lui Dracula, poate că nu-i place mămăliga şi poate că nu visează nici o duduie blondă care să facă reclamă turismului românesc (da, ştiţi voi la cine mă refer…). Ba poate că nici vacanţele all-inclusive pe coasta bulgară a Mării Negre nu-l interesează. Ceea ce este, însă, cert e că nenea îşi duce veacul pe la Bruxelles/ Luxemburg/ Strasbourg, acolo unde acum vreo 2 ani au aterizat şi câteva perle ale politicii româneşti, perle care s-au făcut remarcate prin tăcere, absenţă sau…da, prostie. Nu degeaba atâţia europarlamentari români au fost incluşi pe lista cu „aştia n-au ce căuta în PE pentru că nu fac NIMIC.”

Dacă cineva şi-a închipuit vreodată că Parlamentului European i-a fost dat să gazduiască ceva mai bun decât Casa Poporului, poate ar trebui să se mai gândească. În privinţa reprezentanţilor mioritici cel puţin. Câţiva s-au dus să facă treabă şi, cel puţin conform bârfelor jurnalistice, se pare că au şi făcut ceva. Alţii, însă, au descoperit că atunci când nu mai încapi în Parlamentul României, poţi găsi o pâine de mâncat şi-n Uniunea Europeană. Ba mai poţi să faci şi pe niznaiul, ba cu absenţe, ba cu legea, că, deh, pentru cine nu ştia, în PE nu există imunitate parlamentară legiferată, ci se aplică cea din ţara care a trimis un europarlamentar sau altul. Cu alte cuvinte, dacă Becali ajunge europarlamentar, adios cercetare penală fără n-şpe mii de aprobări, runde de votări şi altele pentru a i se ridica imunitatea.

Şi aşa, ajungem noi cu flori răsărite din prostie prin Parlamentul European, care îi induc apoi în eroare (a se citi „oroare”) pe bieţii reprezentanţi ai altor state. Iar cum natura umană e de asemenea manieră construită încât să tindă către generalizare pentru a-şi simplifica munca de adaptare, stereotipurile nu au întârziat să apară. Deci, suntem proşti cu toţii sau o ştampilă ne-a luat drept fraieri?

Concluzia: Aveţi grijă pe cine votaţi!

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.