3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Calculatorul va aduce democraţia directă ?

    Cum adică democraţie directă ? Adică se strângeau bărbaţii îmbrăcaţi în robe prin piaţa centrală, discutau problemele cetăţii şi votau soluţii pentru fiecare în parte. De ce nu participau şi femeile la acest proces ? Foarte simplu de explicat. Când grecii au întemeiat o foarte mare cetate aveau de ales între Poseidon (zeul mărilor şi oceanelor) şi Atena (zeiţa înţelepciunii), ca zeitate ocrotitoare a cetăţii. Poseidon le-a oferit locuitorilor un cal nărăvaş, le-a spus că vor purta numeroase războaie, că vor face multe cuceriri şi mereu vor ieşi învingători. Atena le-a dat un măslin, le-a promis că vor afla legile lumii, că vor fi meşteşugari pricepuţi etc.

    La vot toţi bărbaţii au mers pe mâna lui Poseidon, toate femeile au votat-o pe Atena. Şi cum femeile erau cu una în plus, Atena a devenit ocrotitoarea oraşului, oraş care din acea zi a preluat şi numele zeiţei înţelepciunii. Poseidon, înfuriat la culme, a lovit pământul cu tridentul său şi astfel un val uriaş (tsunami i-am zice în zilele noastre) se îndrepta vertiginos spre oraşul Atena. Atunci locuitorii, care nu mai puteau schimba rezultatul votului, au decis să nu mai permită femeilor să voteze şi să le trimită la cratiţă. Astfel Poseidon a fost îmbunat şi cetatea cruţată. 

    Revenim. De-a lungul timpului legăturile dintre comunităţi au devenit mai strânse, a apărut roata, pe urmă trenuri, maşini, avioane. Oamenii s-au stabilit în anumite zone, n-au mai migrat de nebuni peste tot. Acum unii s-au apucat de făcut oale, alţii cultivau salată şi roşii, mai erau şi ăia care construiau case şi piscine. Aşa a apărut sfatul bătrânilor, ca organism de conducere. Dar mai erau neşte oameni răi răi de tot, care veneau şi jefuiau, omorau, luau sclavi. Fiind ocupaţi cu altele olarii, agricultorii şi constructorii au fost bucuroşi să ofere niscaiva privilegii unei elite militare, elită care îi apăra de barbari.

    Elita asta s-a şmecherit, s-au dat regi, împăraţi, că ei au drept ereditar de stăpânire, că ce dacă pun taxă şi pe fumul care iese pe coş. Băi şi la un moment dat se găsiră francezii să facă o revoluţie, să introducă libertate, egalitate, fraternitate. Americanii erau şi ei pă sistem, băgaseră ditamai constituţia şi pac pac apăru (iar) democraţia. Dar problem ! Majoritatea oamenilor munceau ca să aibă mâncărică pe măsuţă, temele de discuţie variau de la câte schimbări să se permită la fotbal la mecanismul complex de reglementare al comerţului intramontan cu pere mălăieţe. Plus că numărul oamenilor creştea de ziceai că sunt iepuri şi nu alta.

    Atunci s-a ajuns la soluţia salvatoare: băgăm nene votul, fiecare x cetăţeni e reprezentat de 1 deputat /senator / congressman etc.  Bine bine, soluţie frumoasă, elegantă -> democraţia actuală, cea reprezentativă. Dar iar problem ! Una zicea nenea în campanie, alta făcea. Sau reprezenta el 1234 de oameni, dar apăra interesele a doar 234. ETC ETC ETC. Dar Bill Gates şi cu Apple şi cu alţii făcură calculatoare şi softuri. Tim Berners Lee inventează Internetul. Şi deodată parcă se poate iar să votăm zilnic soluţii la problemele cetăţii. Cât de greu este să primeşti sâmbăta pe mail textele de lege care se vor dezbătute şi aprobate ? Dar să se facă un sistem sigur de votare ?

     Problema care apare este asimetria informaţională. Dar şi asta este rezolvată parţial de Net. Te poţi documenta, informa, poţi vedea ce au făcut alţii, ce zic alţii etc. Dar volumul de muncă ? Păi nici nenea parlamentaru’ nu e de capu’ lui. Are trepăduşi care pregătesc legi, care mai dau un sfat, mai aduc o măslină, o scobitoare, o apă plată. Pe scurt: se pot transmite legile pe mail, se poate vota pe Internet în relativă siguranţă.

    Însă este omul pregătit să-şi asume asemenea răspundere ? Aici nu mai merge să arunci mâţa în curtea senatorului, aici tu trebuie să sacrifici din puţinul timp liber şi să bagi material. Ca idee merge. Chiar dacă votezi mereu cu acelaţi partid, se poate întâmpla să ai o părere total diferită cu privire la o chestiune specifică. Dar apare şi noţiunea de bun simţ, de logică. Adică toţi bugetarii ar vota să li se mărească salariile, chiar dacă acest lucru ar nenoroci milioane de alţi oameni. Până la urmă totul depinde de eliminarea egoismului care ne caracterizează ca specie.

PS: ştiu că am trecut aiurea prin istorie, că e dezlânat textul. Sper că se înţelege totuşi ceva din el.

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , , , , ,

One comment

  • jay jay okocha

    nu, a fost ok istorioara, dar cine face legile pe care le voteaza lumea pe calculator? daca nu le face lumea tot pe calculator , degaba, cei care le fac si le trimit pe mail te pot constrange si manipula, te pot obliga sa alegi de exemplu intre doua apareant “rele” si tu sa fi obligat sa votezi raul mai mic dar foarte convenabil pentru unii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.