3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Analiza situaţiei din Italia

    Să începem cu puţintică istorie. Aţi auzit de Burebista. El a reuşit să creeze un stat foarte întins prin supunerea numeroaselor triburi geto-dace. De ce s-au supus aceste triburi ? Cel mai important motiv ar fi ameninţarea reprezentată de Imperiul Roman. În momentul în care Cezar este asasinat, Imperiul este aruncat într-un război civil. Dispărând ameninţarea romană Burebista este la rândul său asasinat, deoarece nu mai era nevoie de un stat cu o autoritate centrală puternică. Peste timp … ţăranii luptau cot la cot cu boierii împotriva turcilor, deşi erau asupriţi de aceştia. Şi exemple sunt fără număr.

    În zilele noastre invaziile triburilor barbare sau ale păgânilor turci sunt imposibile. Cine stă şi se gândeşte că peste o lună ne invadează bulgarii ? Sau că slovenii vor începe să ne bombardeze ca să ne fure palinca de Bihor ? Astfel autoritatea statului şi mai ales a oamenilor care îl reprezintă (că doară statul tot oameni înseamnă) scade. Avem presa, societatea civilă etc etc care fac scandal la atingerea libertăţilor fundamentale ale oamenilor. Aşadar statul se cam supărase, îşi strânsese jucăriile şi plecase. 

    Dar el – statul – a observat ceva interesant. Oamenii vor cel mai mult şi mai mult siguranţă. Stabilitate. Ce folos să ai o avere de miliarde dacă există o posibilitate ridicată ca mâine să vină bombardeaua peste tine ? Sau o hoardă de indivizi să îţi dea cu toporul în cap ? Şi apăru luminiţa de la capătul tunelului. Siguranţa naţională. Dar şi asta trebuie împachetată frumos ca să fie servită poporului, deoarece este cam urât mirositoare.

    Un exemplu bun este terorismul. Iete ce ne spune Wikipedia => “În oricare situaţie de conflict, prezenţa unui pericol iminent duce la o puternică implicare emoţională a fiecărui individ. Astfel apare o tendinţă de demonizare a inamicului “terorist” şi etichetare simplistă a teroriştilor ca fanatici, criminali iraţionali, persoane de o cruzime absolută sau bolnavi mintali. În mod paradoxal, este foarte frecventă tendinţa de exagerare şi amplificare a pericolului terorist, chiar de către puterea politică de stat responsabiă cu protecţia cetaţenilor. Prin exagerarea pericolului terorist lideri, guverne sau partide politice pot căpăta puteri politice crescute, justificate de o stare de necesitate (“situaţii excepţionale impun măsuri excepţionale”).”

    Adicătelea noi vă apărăm, dar pentru asta trebuie să vă ascultăm telefoanele. Tuturor. Altă soluţie nu e. Sau vreţi să păţiţi ca ăia de la World Trade Center ? Normele de securitate naţională total exagerate impuse de Statele Unite după 11 septembrie sunt un bun exemplu în acest sens. Agenţiile americane cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale lansau neîncetat avertismente privind posibilitatea apariţiei de noi atacuri teroriste. Aceste avertismente s-au dovedit a fi dezinformări grosolane cu privire la teroriştii” care plănuiau noi şi noi atacuri. În realitate nici măcar unul dintre numeroasele atentate ce urmau să se producă nu s-a materializat.

    În Italia lucrurile sunt un pic mai personale. Nu e vorba neapărat de impunerea unei legislaţii mai stricte pentru toţi cetăţenii. E vorba doar de câştigarea unor voturi. Atât. Exacerbăm pericolul, mulţimea intră într-o panică generalizată, venim cu măsuri dure, câştigăm alegerile şi lumea ne vede ca mesia. Plus că putem să o mai scăldăm cu economia, cu criza şi alte mizilicuri. Cum să ne ocupăm de astea când românii ameninţă grav siguranţa tuturor italienilor ? Presa este ca la noi: ce vrea ăştia bă ? Sexy brăileanca şi Nikita ? Asta băgăm. Români care omoară şi violează ? Asta punem pe prima pagină.

    În Africa cea necivilizată se strâng ăia cu mitraliere şi ce puşcoace mai au şi se omoară între ei. Asta nu e gigea. La noi în civilizaţie îşi bat unii joc de o naţie întreagă doar pentru nişte voturi mizerabile … parcă m-aş face african.

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , , , ,

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.