3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Olimpiadele Comunicării, bloguri şi oleacă de economie

    Au fost Olimpiadele Comunicării un eşec pe partea de bloguri ? Aş zice că da. Majoritatea blogurilor participanţilor la ediţia 2008 sunt inactive de anul trecut de prin aprilie. Adică de la terminarea Olimpiadelor Comunicării 2008. Efervescenţa din timpul competiţiei a fost una de faţadă, de hai să avem şi noi blog că aşa e bine. (Avem însă şi cazuri de real succes. Copila blondă şi Ligia au căpătat o rampă de lansare. Şi s-au transformat în misiunea Apollo, aia de a ajuns pe lună 🙂 ).

Evident e la modă să ai blog. Şi asta supără pe unii oameni. Dar blogurile sunt un mediu care se apropie de concurenţa perfectă.  Avem acces egal la tehnologie, mobilitate (poţi să te muţi de pe o nişa pe alta, de la blog scris la blog foto etc. în funcţie de rezultatele pe care le ai), intrare liberă pe piaţă (în blogosferă) şi bunurile sunt substituibile perfect (găseşti două bloguri care seamănă şi citeşti doar unul). Atomicitate – pe o piaţă oarecare, există un număr mare de mici producători şi consumatori, fiecare fiind însă atât de neînsemnat, încât acţiunile unuia nu au impact asupra cantităţilor produse sau preţurilor de vânzare ale celorlalti – avem şi asta.

Iar când ai concurenţă perfectă şi lipsa intervenţiei arbitrare a statului în reglementarea domeniului respectiv, apare mânuţa invizibilă. Adică lucrurile au tendinţa de a se aranja singure. Blogerii care scriu prost vor avea trafic mic şi se vor lăsa până la urmă, cei care scriu bine şi se promovează cum trebuie vor aduce trafic. Pe lângă această autoreglare a blogosferei mai avem şi posibilitatea tehnologică (o să vă uimesc acum) de a nu accesa blogurile care nu ne plac. 

Iar voi, cei care băgaţi texte de genul “ia uite că toată lumea îşi face blog, vai a dat moda peste ei dragă”, GURA ! Lăsaţi băh aerul ăsta de superioritate ! Voi de ce aveţi blog ? Aaaa, evident ca să dezvăluiţi lumii sensul existenţei şi scopul omenirii în general.  Şi v-a venit inspiraţia divină în vis ? Adică noaptea târziu aţi visat că există ceva numit blog şi Hop şi voi să vă arătaţi măiestria scriitoricească? Sau au devenit blogurile la modă şi v-aţi făcut şi voi ? 

1. Blogurile sunt o formă de manifestare a libertăţii de exprimare. 2. Blogerii îşi obţin traficul pe baza felului în care scriu; ăia de scriu bine au trafic restul cu mila. Spamerii ordinari se exclud, ei sunt excepţia neplăcută. 3. Cine se plânge că sunt prea multe bloguri încearcă să ne spună subliminal că el(ea) este singura persoană îndreptăţită de o putere divină să aibă blog. Ei bine băi ciumpalacilor (licenţă poetică Mircea Badea) nu e aşa ! 4. Şi mitul cu “blogerii ăştia mulţi distrug credibilitatea blogosferei per ansamblu că sunt idioţi” pică. Cine naiba ştie (de exemplu) de blogul de faţă ? Şi dacă eu spun ceva şi zoso mă contrazice cine naiba mă crede pe mine ? Poate mama dacă ar citi ce scriu pe aici, că deh, e mama. Blogerii care scriu bine au trafic, având trafic au autoritate, dacă folosesc aiurea autoritatea le scade traficul, deci nu mai au autoritate. Simplu ! 


Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , ,

9 comments

 • Pentru simpul fapt ca sunt doua exemple de real succes si inca vreo cativa care venim din linia a doua chiar cred ca putem spune ca blogurile la OC au fost un succes. Nu cred ca se astepta nimeni ca toti sa-si pastreze blogurile, dar daca au fost cativa e un succes 🙂

 • @ Adi Zabava – mi se pare totusi ca sunt prea putine. Sau poate nu le-am urmarit eu CHIAR pe toate.

 • Putine, da’ bune 🙂

 • Sa stii ca sunt destul de multe bloguri active ale fostilor participanti de la OC. Eu inca urmaresc feed-ul blogurilor si multe bloguri sunt actualizate cu o frecventa destul de ridicata. 🙂 Problema este ca nu s-a reusit crearea unei comunitati, ceea ce si-ar fi dorit pe de o parte organizatorii OC.

 • @Adeline – s-au format amicitii, cate doi sau cate trei care mai vorbesc intre ei

 • s-au format prietenii, mai. Iar blogurile noastre sunt poate printre cele mai vizibile, dar nu neapărat cele mai bune. Aici vorbesc în nume propriu.

  Active mai sunt Carina, Paula (cu frecvenţă mai scăzută, dar totuşi), Adeline, tu!
  părerea mea e că acele bloguri care nu s-au născut o dată cu OC au şi supravieţuit după. Restu’ autorilor şi-au pierdut motivaţia, cred.
  Vezi, aici e diferenţa între a face ceva cu un scop şi a face ceva din pasiune şi atât. Noi ăştia ne încadrăm în a doua categorie, cred.

  p.s. până şi colegii mei de echipă, care s-au chiar supărat că am câştigat cu blogul la care ei prea puţin s-au implicat, mai scriu every now and then. Bubu şi gheghe mai scriu.

  Dar cine ştie…să vedem anu’ ăsta cum o fi.
  BTW, mai participi?

 • @Copila blonda – blogul tau e vizibil pentru ca e foarte bun 😉 Si da, cred ca particip si anul asta.

 • Corect.:) Am auzit multi spunand ca e o moda sa ai blog…nu stiu, eu m-am obisnuit sa intru mereu si sa scriu cate ceva, frumos sau nu…nu pot multumi pe toata lumea. 🙂
  Ah…si ma bucur ca mai e o persoana care a vazut peisajul descris de mine in acel post, pentru a nu da impresia ca exagerez eu.:)

 • […] Nu neaparat ca raspuns la postul marca lempereur, dar legat oarecum…popularitatea e-o chestie nici pe departe atat de simpla ca […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.