3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

2 cuvinte despre divertisment

Divertisment : petrecere placuta a timpului(de scurta durata), distractie, amuzament. Un termen foarte bine cunoscut in Romania zilelor noastre, a ajuns sa ocupe din ce in ce mai mult timp in viata romanului de rand si cea mai mare parte din el aproape ca s-a identificat deja cu televizorul. Nesurprinzator, acest mic patratel din casele noastre e de mult lider cand vine vorba de subiect al atentiei romanilor, fiind concurat serios in ultimul timp de celalalt patratel, ceva mai…libertin, calculatorul.

Divertismentul fiind in principiu un lucru bun si necesar, televizorul fiind un mijloc ideal de comunicare unilaterala, combinatia a fost naturala … vezi posturi care se lauda ca sunt “cele mai bune televiziuni de divertisment” si altele care “tac si fac”, completand timpul de emisie cu ceea ce se crede sau se dovedeste a fi “popular”. Exemplele sunt mii, de la cupluri “buclucase” gen Elodia-Cioaca sau mai nou Magda-Tolea, la emisiuni facute parca dupa acelasi tipar, la tot ce apare pe primele pagini in tabloide sau aproape 100% din emisiunile OTV(il mentionez doar pentru ca parca toata televiziunea e creata dupa acest calapod). Toate astea se inscriu usor la “divertisment” … in seara asta ma simt generos, si o sa introduc in aceeasi categorie si cvasi-majoritatea sporturilor care se transmit spre bucuria publicului larg (regele in Romania fiind fotbalul), toate talk-show-urile care cica informeaza, inafara de vreo 2, cu indulgenta, ca si toate filmele, iarasi, cu mici exceptii … in principiu orice infatisare a ALTOR oameni care fac ceva. All in all, poate peste 90-95% din tot…TOT ce apare pe posturile romanesti de televiziune intra la “divertisment”. Stiu ca am cazut de acord ca divertismentul e bun si necesar intr-o anumita masura, dar si aici, ce-i prea mult strica … in cazul asta prosteste, indoctrineaza si creeaza diversiuni folositoare unei categorii de oameni.

Poate suna socant pentru unii, dar toate alea 90+ de procente sunt absolut nenecesare si expendable oricarui aspect al vietii umane, and we’d definitely be better off without.

Nu servesc decat sa indobitoceasca si sa creeze tipare convenabile pentru ceea ce s-ar numi in mod diplomatic “organizarea marei mase”, aka “controlul turmei”. Liberi? Yeah, right! Intre necesitatea unui loc de munca cu tot ce implica el si asemenea modalitati “populare” de petrecere a timpului liber, cat o mai ramane si ala…controlul exista si e bine pus la punct. Mai cu perdea sau fara, mai pe fata sau nu, mai strict sau mai lejer, controlul e tot ce mentine status quo-ul, un status quo pentru mentinerea caruia nu se scuteste nici un efort si care este, ca importanta, deasupra oricarui individ sau grup de indivizi.

Toate discutiile, controversele, imaginile si tot ce se arata la televizor sau in general in mass-media pot da totusi impresia de libertate, de acceptare a opiniilor extreme, dar toate astea sunt permise numai in cadrul unei arii foarte bine determinate si stricte. Orice iese in afara acestei arii este repede exteriorizat, blamat si eventual uitat, pentru ca poate aduce atingeri status quo-ului.

Cu alte cuvinte, putem sa dezbatem o saptamana ce culoare au jantele autobuzului vreunei echipe de fotbal, dar nu putem sa discutam daca nu cumva alt sistem de organizare al populatiei ne-ar fi mai benefic. Si daca suntem atat de orbi s-o facem, sunt sute de etichete pe care societatea abia asteapta sa ni le plaseze, “nebun” sau “dus cu pluta” fiind doar cele mai comune, probabil…

Ca sa trag o concluzie satisfacatoare postului, cele 2 cuvinte ar fi BULL si SHIT, in ordinea asta.

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , , , , , , , , ,

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.