3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Despre schimbare, gloate si alegeri

Intrebata in urma articolului STOP vot! cum se va mai produce schimbarea daca nu votam, iata ce am de spus:

In primul rand, schimbare in urma voturilor in Romania inseamna mai degraba o rotatie a partidelor de la guvernare si nimic altceva. In ciuda faptului ca, teoretic, ele au o doctrina politica care le orienteaza mai catre dreapta, catre stanga sau centru, in realitate scena noastra politica este toata o struto-camila imbracata cu aceeasi uniforma. Statul-mamica nu a incetat sa existe sub nici o guvernare, iar programele sociale (cresterea pensiilor, cresterea salariilor, programele de ajutoare sociale, etc.) au avut intotdeauna lipici la stampila votantilor. Deci, din acest punct de vedere, nu conteaza unde pui stampila, ca tot o struto-camila pur mioritica obtii.

In al doilea rand, problema fundamentala o constituie mentalitatea acelei submultimi a multimii romanilor numita clasa politica. Iar aici se cade sa facem apel la afirmatiile lui Gustave Le Bon in „Psihologia multimilor”. In cadrul unei „gloate”, cum o numeste el, se estompeaza personalitatea constienta a individului, ceea ce ii confera acesteia impulsivitate. De asemenea, Le Bon subliniaza si conservatorismul turmelor (oops, scuze…maselor 😀 ), adica inclusiv al tagmei politice romanesti. Ca urmare a acestor doua caracteristici ale unei multimi psihologice, schimbarea mentalitatii este una latenta. Mai pe romaneste spus, poti sa astepti o viata-ntreaga si schimbarea sa vina abia peste doua secole, brusc, fara a fi manifestat nici un simptom in timpul „coacerii”.

Cu alte cuvinte, va invit sa asteptati… In febra asteptarii, insa, a pune stampila imi consuma prea multa energie. Prefer s-o pastrez pentru salsa 🙂


Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , ,

3 comments

 • doctrine politice nu mai exista nicaieri in lume, poate in china, singurul lucru care diferentiaza partidele este ce mecanisme economice folosesc.
  cat despre mentalitate, sunt de acord, ia foarte multa vreme sa se schimbe, da nu cred ca procesul e mai scurt daca pur si simplu ignori problemele. trebuie sa stam pe capu lor, chiar daca ne rad in fata, pana la urma poate se rusineaza (ce am putut sa zic)

 • Ba permite-mi sa te contrazic. Fiecare partid isi are propria doctrina, de multe ori NESCRISA insa, dar care poate fi descifrata din politicile adoptate. Uite un exemplu, nu din China, ci din UK:
  http://www.labour.org.uk/labour_policies. Da, ma rog, acum au “re-branduit” termenul de “doctrina”. Cica se cheama valori, constitutie, politici, etc., in functie de cum considera fiecare partid.

  Mai mult, nu doar mecanismele economice le diferentiaza, pentru ca, daca ne gandim la SUA si politica externa, e mai mult decat atat. De asemenea, atitudinea fata de imigratie, religie sau alti factori de distinctie intre membrii unei populatii creeaza aceste diferente doctrinare. Intr-un fel abordeaza problema un partid socialist si in alt fel unul liberal sau conservator. Aici, totusi, as face o remarca la adresa aceluiasi Partid Laburist citat mai sus – in ultimul timp a devenit o struto-camila ca urmare a politicilor tot mai restrictive asupra imigratiei (de exemplu). Cu alte cuvinte, titulatura de “democratic socialist party” pe care si-o pun singuri nu prea se mai potriveste. Dar, ma rog, teoretic vorbind, ei au o doctrina…si scrisa!

  Cat priveste mentalitatea, procesul nu poate fi facut nici mai scurt, nici mai lung. Asta e partea urata a problemei: schimbarea se poate produce oricand, din absolut orice motiv. Adica nu am spus ca ia mult timp pentru a avea o schimbare, ci ca nu poti sa o prevezi (se poate intampla chiar maine 😛 ) si este un proces care se desfasoara in “subteran” (undeva se coace el, dar nu-l sesizezi pana cand schimbarea nu s-a produs deja). Iar stand pe capul lor poate avea uneori tocmai efectul opus. Chiar daca membrii unei “gloate” sunt inteligenti (luati individual), inteligenta gloatei per total va fi inferioara. Gandeste-te la turma de oi: se arunca una in rau, se arunca toate. Ei, bine, a sta pe capul lor, din prostia caracteristica unei astfel de multimi, ii poate face de fapt sa reactioneze cu si mai mare incapatanare…evident impotriva!

  In plus, eu nu permit unor blonde de la Cotroceni sau unei domnisoare cu “succesuri” la publicul masculin sa-mi rada-n fata oricare ar fi castigul dupa aceea. Deh, demnitatea inca o mai am…prosteasca sau nu.

 • exact asta voiam să zic şi eu. Nu doctrine politice, ci diversificarea fOncţiilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.