3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Speak no (financial) evil …

Nu-mi intra in obicei sa ascult stirile si noutatile societatii romanesti zilnic, in principiu datorita unui profund sentiment de repulsie fata de metehnele acesteia, corelat cu o convingere, pe cat de nedemonstrata, pe atat de sigura, ca presa ne serveste un meniu bine organizat si ales pt noi de catre altii. Asadar rar se intampla ca-n momentele in care trec intamplator pe langa vreun televizor aprins sa surprind ceva care s-ar putea chiar sa ma intereseze … s-a intamplat mai de dimineata.

O stire despre (ce altceva?) sistemul bancar romanesc si cum pare el sa scape ca prin urechile acului de cutremurul care-a lovit in tot ce e putere economica pe lume, si asta datorita – daca e sa ma iau dupa “marinarul suprem” – “masurilor prudentiale adoptate”. Stiu ca asta suna undeva la 324% peste capacitatile totale ale clasei conducatoare romanesti, dar nu despre asta vreau sa vorbesc, asa ca … sa treaca de la mine 😛

Ideea era ca sistemul asta bancar romanesc, reprezentat aici de ARB (Asociatia Romaneasca a Bancilor, banuiesc…) este unul foarte sensibil, mai ales in conditiile mondiale actuale, si desigur ca nu vrea nimeni sa-l vada luandu-si binemeritata “gura de nisip”, asa ca trebuie sa fie luate niste masuri in privinta asta. Interesant ca prima masura e luata direct impotriva exprimarii libere a opiniei, asa cum o vad eu. Cu alte cuvinte, “Atentie, denigrarea bancilor se va pedepsi cu inchisoarea!“. De ce? E destul de simplu … daca un ziar, un post TV sau un blogger se-apuca si raspandeste diferite povesti negative despre o banca sau alta, sunt oarecare sanse ca fenomenul sa capete un iz de domino si sa provoace retrageri (mai mult sau mai putin masive) de fonduri din “buzunarele” bancii respective, ceea ce nu trebuie sa va mai spun eu unde duce.

Acuma, prima mica problema ar fi cu “denigrarea” asta, care are niste limite destul de transparente si s-ar putea usor confunda cu “critica”, fie ea si constructiva. La fel de bine insa “denigrare” se poate transpune si peste “calomnie”, ca sa nu spuna cineva ca vad numai o fata a bancnotei… 😀 . O a doua mica problema ar fi cu exprimarea aia libera a opiniei, in realitate doar o “chichita” care parca vine dintr-un alt timp, undeva in urma cu vreo 20 de ani sau asa … (slava Domnului ca la 4-5 ani nu dispuneam de mijloacele necesare formularii unor opinii, sa le spunem … foarte nepopulare 🙂 ).

This is too long of a story to make short, dar ce trebuie sa va amintiti e ca s-ar putea ca in scurt timp sa vedem exact cat de central e sistemul bancar si financiar functionarii unor anumiti piloni care tin in picioare societatea asa cum o cunoastem (si pentru mentinerea careia niste oameni “binevoitori” sunt in stare de fapte care l-ar face pe Hitler sa joace la “matineu”) …

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.