3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

…si inca o apocalipsa *yawning*

Bun, o fi fost 1000, a fost si 2000 la pachet cu Y2K, mai de curand am murit cu Large Hadron Collider-ul genevez, si probabil o sa mai murim (sau macar transformam…) odata prin 2012. Aaa, da, si mai e una care se intampla zilele astea, dar asta nu e chiar in categoria “masacru”, asa ca nu atrage atentia majoritatii.

Ma refer la cel mai mare faliment din istoria S.U.A, Lehman Brothers, o banca de investitii cu o vechime de 158 de ani pe piata si cu active cu … muuuulte zerouri in cap. De fapt nu e un faliment in sensul propriu si imediat al cuvantului, ci e mai degraba un apel la “protectie oficiala” din partea guvernului. Rezultatul e acelasi insa, chiar daca numele poate sa mai ramana pe piata.

Lovitura nr.2 a fost o alta tranzactie in stil “stars and stripes”, unde Bank of America s-a decis ca in loc sa cumpere Lehman, care oricum avea nevoie de “a knight in shining armor”, a cumparat Merryll Lynch, alta marca de renume de pe Wall Street, cu un price tag de genul 50 de miliarde de dolari.

Lovitura nr.3 a fost mai degraba un fel de “replica” a socului initial, si se refera la AIG, cea mai mare companie de asigurari americana, si anuntul lor cum ca incep sa aiba nevoie de lichiditati, motiv pt care au pus semne cu “For Sale” printre activele “cu probleme”. Manevra n-a reusit pe de-a intregul, ca tot au fost inlocuiti cu Kraft intre firmele ale caror actiuni sunt folosite pt a calcula Dow Jones Industrial.

Si sa nu creada cineva ca asta e tot, pt ca piata financiara (americana sau mondiala) e un nod important intr-o retea care cuprinde TOT ce vedem in fiecare zi. E genul de situatie in care lovesti intr-un loc si crapa in alte zece, si de-acolo in alte cateva si tot asa, numai ca omul de rand e undeva la capatul lantului astuia si la el ajung cel mai tarziu efectele. Dar or sa ajunga, have no fear … sa ne rugam totusi la “zeii” Federal Bank si guvernul american sa le functioneze varsamintele de lichiditati in piata si sa mai carpeasca ce se mai poate carpi 🙂

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.