3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Viteza excesivă – o soluţie ?

În ultimele săptămâni s-au înteţit ştirile despre accidente rutiere datorate vitezei excesive. Şi se vorbea despre martorii care vroiau să linşeze şoferul, despre şoferul care dădea telefoane prietenilor şi -evident- despre tragedia din familia victimei (cât mai mult ca să crească audienţa). Soluţii pentru reducerea numărului de accidente – asta nu face audienţă deci nu se aminteşte în reportaje.

Lasă că vin eu cu un plan de bun simţ:
1. dacă viteza maximă permisă în România este de 130 de km/h (parcă atât e pe autostradă) de ce se pot înmatricula maşini care prind 250 km/h ?? Sau 200 km/h ? Cred că e momentul să nu se mai dea credit şoferului … că are el conştiinţa dezvoltată şi nu apasă pedala mai mult decât trebuie. O astfel de masură pe plan european (să zicem) ar: a) reduce vitezele de pe radarele poliţiştilor, b) ar permite producătorilor auto să investească mai mult în soluţii nepoluante şi ar face mai eficiente sistemele alea din 3 litere … alea care oferă siguranţa şoferului şi pasagerilor.

2. au rămas în aer drumurile din interiorul localităţilor, unde un potenţial 130 la oră e imens. Aici aş sugera denivelări pentru reducerea vitezei … parcă aşa le zice. La mine în oraş au fost puse înaintea tuturor trecerilor de pietoni şi în vreo 2 curbe periculoase (unde au fost câteva accidente mortale în ultimii ani … prostul ăla de a inventat curbele a băgat şi o eroare de programare: în principiu când intri în curbă nu vezi dacă vine ceva din faţă decât foarte târziu) Să vedem noi cine îşi rupe maşina în alea doar ca să meargă cu 90 în zona de 50 la oră.

Simplu, costuri infime de pus în practică, potenţiale câştiguri bugetare (să poate să fie aduse şi maşini care prind 250 la oră, dar cu taxe uriaşe şi dacă te prinde depaşind viteza legală amenda să fie uriaşă). Ar merge aşa ceva ?

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , ,

One comment

  • n-ar merge. imagineaza-ti ca vrei sa mergi de la baicoi la somcuta mare. esti sarac si nu ai bani sa iei cursa ta-ta-rom baicoi – dolhasca – somcuta. deci o iei cu masina. daca respecti toate restrictiile de viteza, cam cat in cate zile crezi ca ajungi? nu uita ca trebuie sa si dormi dupa 10-12 ore de condus. asa zice legea.
    de ce au masinile 250 pe bord? pentru ca in tari care se respecta este perfect legal sa mergi cu 200-230 pe autostrada.
    ia ca exemplu ruta bucuresti-constanta. evident accidentele pana la cernavoda sunt rare pentru ca soferul trebuie sa aiba grija de masinile dintr-un singur sens. problemele apar intre cernavoda si constanta, in proportie de peste 70% din cauza celor care vin dinspre bucuresti. motivul? este uman imposibil ca dupa ce ai condus 150 de km cu peste 100 la ora sa o lasi la 30 si sa mai ai si grija de ce vine din partea ailalta dupa ce mergi inca vreo 20 de km in spatele unui camion.
    deci, sa punem mana si sa construim autostrazi. la munca, baaaaaaaaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.