3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Bag, scot, astazi si maine, pe mama lor etc.

De cateva zile trag de mine sa scriu ceva despre ultima melodie a Andei Adam. Aia care zice “move your punani go make yourself some money girl.” Adicatelea “misca-ti fato organu’ de reproducere ca sare banu'”. Nu aveam chef pana cand, in seara asta, o vad pe Anda la televizor. Ca are fata dusmani, ca radiourile nu dau piesa, ca sunt copii mici care folosesc cuvinte urate, chiar mai urate. Ei saracii au spus in alta limba (care naiba o fi aia)… punani … adica nu au zis de la obraz, direct.

Am cateva observatii adanci de facut. Prima se refera la statutul artistului contemporan. Care are trairi, experiente de viata, pe care le transpune in versuri. Deci Anduta noastra a supt din intelepciunea celor n ani pe care ii are si versurile astea au iesit 😉 Vai ! Dar sunt rau ca radiourile !

Partea pozitiva … sa vedem partea pozitiva. Deci, fara sa isi dea seama, Anda Adam +nelipsitul Moga au intrat in galeria marilor economisti contemporani sau … ce sa ma ascund dupa deget … din toate timpurile. (PS: faptul ca sunt licentiat in domeniul economic imi da oarecare credibilitate sper 😀 ) Cum au reusit ei performanta asta ? Pai initial oamenii vanau si ce produceau aia consumau. Pe urma au inceput schimburile, a aparut industrializarea si acum societatea informationala. Ce au in comun aceste epoci ? E simplu ! In toate aceste perioade omul a muncit stand, in proportie covarsitoare, la verticala. Acum suntem in pragul unei noi ere … cand omul se intoarce la radacini …. lucrul la orizontala !!! Si curentul artistic de masa trebuia sa sublinieze aceasta tendinta. Bravo Anda ! Bravo Marius ! Honoris causa bah !!!

Serios vorbind: am auzit pe la TV ca tinerii de 15 ani, in proportie covarsitoare, au probleme in a citi si a scrie cum trebuie. (nu mai zic ca, in principiu, ce citesti mai trebuie sa si intelegi 🙁 ) Avem pitzipoance, cocalari etc. Care vor citi ce spune Anda pe acolo si vor adopta INSTANT melodia. Ca suna bine. Cat timp vom mai asculta porcarii ? Muuulllttttt de toooooootttttt ! Cand fredonati ceva sau va uitati la un videoclip stati o secunda si analizati versurile … poate asa nu mai vedem domnisoare care se misca frenetic in timp ce un bou/vaca plin/a de bani articuleaza cele mai injositoare cuvinte cu putinta la adresa lor.

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , ,

4 comments

  • Nu stiu cum, dar pana acum n-a ajuns piesa la mine. Judecand dupa ce ai scris despre ea cred ca ma pot considera norocoasa. 🙂

  • Nu mai, n-ai dreptate. De fapt piesa e chiar profunda. Nu ai inteles-o tu. Eu zic sa iei frumos versurile si sa faci o analiza de continut… 😉

    Stii cum se zice. Artistul trebuie sa-si exprime trairile prin opera sa. Asta e opera Andei, deic trebuie sa-si puna “sufletul” in ea, nu? Trebuie ca piesa sa rezume experienta si filosofia ei de viata.

  • Cineva spunea odata ca o melodie/ un album se merita daca o/il asculti atat de des, incat iti ramane in subconstient.. dar nu e recomandat in cazu de fata 😉

  • conditia unei opere de arta sa fie o opera de arta [ca sa ma asortez la generatia tanara, sa fiu si eu in ton] e sa aiba un mesaj si sa trezeasca emotii, sentimente. asta ne-o zicea la romana printr-a cincia, parca.
    Ca sa nu zici ca nu te-am ajutat sa faci analiza aia recomandata de carina 😉

    plus, o opera tre’ sa fie accesibila tuturor. Ca daca pui limita de IQ, risti sa iti mananci de sub unghii toata viata. Iar stratul de tencuiala de pe fata nu creste in natura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.