3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Termopane si o carte

Termopanele astea vin cu o banda pe rama. Asta ca sa impiedice murdaria (care contrar celor spuse de OMO nu e buna) sa se infiltreze machiavelic. Dupa indelungate constructii am constatat ceva: e prea mica banda aia ! Faceti domnule una mai mare !

Cartea din titlul postului se numeşte „Blestemul Manuscrisului“, scrisa de  Bogdan Hrib şi Răzvan Dolea. Romanul a aparut în colecţia „Tritonic Premium“ a Editurii Tritoni si costă 45 de lei.

Crimă la Frankfurt, în târg

În primul plan temporal, ne aflăm în octombrie 2007, în Pireu, Grecia. Stelian Munteanu este un fost jurnalist şi poliţist, editor şi detectiv de ocazie (personajul este pigmentat cu accente din biografia lui Bogdan Hrib). El este anunţat de un prieten francez, inspector de poliţie, că la Târgul de carte de la Frankfurt a fost găsit cadavrul unui electrician român. Ucis fără niciun motiv aparent (la fel, şi „Codul lui Da Vinci“ începe cu o crimă misterioasă, noaptea în Muzeul Luvru)! Ne întoarcem în trecut şi ne aflăm în august 1216, în Ţara Bârsei, Transilvania.

Marele Maestru al Cavalerilor Teutoni, Hermann von Salza, înţelege că bătălia pentru ţinuturile carpatice este pierdută. Doar unul de-al locului, un român, poate duce lupta mai departe, în apărarea creştinătăţii. Fratele Walter Schwartz a avut o mamă româncă, iar pentru oamenii de aici, el este Vlad Negru. El va deveni Întemeietorul. Doar aşa lupta poate fi dusă mai departe, în viziunea celor doi autori ai cărţii.

De la Negru-Vodă la Manuc Bey


Cartea este scrisă după reţetele de succes care duc în prezent la invadarea şi „burduşirea“ librăriilor de producţii de acest gen, dar le adaugă un ingredient care lipsea până acum. Deşi personajele din prezent se mişcă, precum în orice roman de acest fel, pe toată suprafaţa globului, evenimentele istorice sunt plasate pe teren românesc şi încearcă o rescriere şi o nouă interpretare a evenimentelor din trecutul nostru (unul dintre autori, Răzvan Dolea, este profesor de istorie).

Într-un cocktail exploziv, se amestecă întemeierea Ţării Româneşti, luptele pentru independenţă, marile mistere ale istoriei, cavaleri şi domnitori, catolici şi ortodocşi, iubiri interzise, alianţe secrete, crime şi execuţii. „Blestemul Manuscrisului“ propune o „interpretare nuanţată, literară a unor fapte şi procese istorice, legate de întemeierea Ţării Româneşti şi locul acesteia în istoria Europei“, spune Bogdan Hrib.

preluare de pe evz.ro

PS: sau pentru ca tot fac licenta -> Troinaru, Daniel, Codul lui Da Vinci romanesc, Evenimentul Zilei, 15 iunie 2008, gasit la http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/807962/Codul-lui-Da-Vinci-romanesc/, accesat la 14 iunie 2008

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.