3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Burma sub lupa

Dupa cum stiti deja (sper), “binecuvantatii” din Asia au mai primit o palma zilele trecute : un ciclon pe nume Nargis, care a avut toate urmarile la care te-ai astepta de la vanturi de peste 190 km/h. Numarul de victime e greu de estimat, dar cert e ca e vorba de multe zeci de mii de oameni. Si astia sunt doar aia care au scapat usor, daca-mi e permisa o asemenea exprimare, pt ca cei aproximativ 2 milioane care au ramas fara case, electricitate sau hrana abia isi incep “aventura”.

Pe plan mondial, lectia tsunami-ului indonezian pare sa fi prins, si depozitele Asiei sunt pline de ajutoare cu destinatia Rangoon si delta afectata cel mai puternic. Personajul negativ de data asta (ca mereu trebuie sa fie cate unul) e guvernul militar din Burma (sau Myanmar), care nu e deloc deschis ajutoarelor exterioare -ca orice sistem aproape totalitar- si pare hotarat ca un referendum (lipsit de sens dupa o catastrofa ca asta) sa aiba loc as planned. Prin urmare, in loc de 40 de avioane cu provizii ce ar trebui sa aterizeze in zona, n-o fac decat 1-2 care scapa de vigilenta autoritatilor, punand astfel in pericol de moarte (de foamete, boli, you name it…) “norocosii” care au scapat cu viata.

Se observa ca un asemenea masacru si nerespectare a drepturilor omului de catre guvernul din Burma nu e motiv de-ajuns ca Natiunile Unite (si America, in special…) sa se autosesiseze cum au facut-o cu atata aplomb in Iugoslavia sau in Irak. Motivul? Habar n-am … stiu insa ca istoria i-a pedepsit zdravan pe cei care s-au intins mai mult decat le era “plapuma” si americanii au deja cateva “teatre de operatiuni” in plina desfasurare prin lume … ; prin urmare, Burma mai poate astepta, ca oricum se omoara intre ei, nu fac nici un rau …

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=SutuxEfwyzc&hl=en]

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , , ,

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.