3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

In adevaratul spirit olimpic…

Totul a inceput de la olimpiada. E un concept familiar multora dintre noi, care-am mai trecut prin scoli si licee. Stiti povestea, e legenda, iar eu sunt aici mai mult pt pareri. Spiritul olimpic e un subiect deschis interpretarii, dar include in mai toate definitiile sale competitie (sportiva, ca-i mai la-ndemana), fair-play, depasirea propriilor limite, bla-bla. Ca a suferit si el niste schimbari, odata cu lumea in care se manifesta, e normal, dar in general a reusit sa aduca pe acelasi stadion germani cu francezi sau rusi cu americani…oameni care au o istorie in a nu se placea reciproc, pe scurt 🙂 . Si sunt convins ca de fiecare data au existat resentimente si cuvinte scrasnite printre dinti. Si-acum vine glorios spre noi Beijing 2008, care opune, din nou, 2 tabere that don’t see eye to eye…liberalii, umanistii (astia cu drepturile omului) si S.U.A. sau ce alte state or mai vrea sa sara la bataie cu China si alt motiv nu gasesc – pe de-o parte – si China cu-ale ei “traditii stramosesti”, mai ales de la Mao incoace. “Jucaria” pe care se bat? … drepturile omului sau “poti sa stingi torta olimpica daca ti-e mila de Tibet?”

Aparent sunt o gramada de oameni care raspund sus si tare cu DA la ultima intrebare, asa ca saracul alergator ar face bine sa gaseasca ceva mai ascuns si discret sa poarte flacara aia. Nu de alta dar deja au schimbat astia de cateva ori traseul initial al tortei, pe langa faptul (destul de jenant, daca ma-ntrebati pe mine) c-au trebuit s-o si reaprinda de cateva ori. Toate bune si frumoase pana aici, numai ca ceea ce fac oamenii astia (care probabil umbla cu galetile cu apa dupa ei, doar-doar “l-or gini pa carnatu’ ala cu focu'”) e un protest. E un protest (mai mult sau mai putin personal) pe care-l vara pe gatul lumii (mai mult sau mai putin interesate), si unde spiritul olimpic cade victima colaterala. Nu zic ca oamenii astia nu au dreptatea lor (si probabil postul urmator se va concentra asupra reversului medaliei), dar nu mi se pare foarte in regula sa-ti bagi picioarele la propriu intr-o traditie mai veche decat conceptul de “Tibet” pt ca, si e-adevarat, chinezii nu-s foarte politicosi cu vecinii lor.

E ok sa te duci sa scandezi in fata Casei Albe (ca-n China ai probleme mai mari decat garzile care nu te lasa sa intri daca faci asa ceva) pt suportul acordat Chinei, e ok sa-ti faci din a le usura viata tibetanilor misiunea existentei tale si sa te sacrifici pt ca esti solidar cu suferinta lor, e ok sa injuri pe unde apuci toata natia de “galbejiti” incepand de la a 4-a lor generatie pt ceea ce fac stra-nepotii lor…s-ar putea sa nu mai fie ok daca vrei sa privezi lumea de un eveniment sportiv universal incarcat de semnificatii de felul lor pozitive in numele victimelor din Tibet.

P.S. Vreau doar sa mentionez ca unul din posturile viitoare (si apropiate ca timp) va dezbate si cealalta parte a situatiei, postul asta reprezentand doar 50% din parerea mea (nu de alta, dar nu vreau manifestatii “free-Tibet” la poarta noaptea asta 😛 ).

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , , ,

4 comments

 • Excellent point! 😉 Sustin cu tarie toate natiunile, triburile si indivizii asupriti de pe aceasta planeta. Ii sustin pe cei care n-au dreptul la libera exprimare si ii sustin si pe cei care sunt legati de maini si de picioare atunci cand nu vor decat sa supravietuiasca asa cum stiu ei mai bine.
  Totusi, nu sunt de acord cu modul in care inteleg unii dintre acesti oameni sa-si obtina libertatea, adica afectandu-ne dreptul NOSTRU la libertatea…de a avea parte de acest eveniment.
  Englezutzii mei draguti (uf, iar vorbesc de ei, dar ce sa-i faci daca imi dau argumente? 😀 ) spun urmatoarea chestie “Be free and be fair”.
  Freedom they want, but fairness they shall give. Freedom we give, but fairness we expect. Oricum ai lua-o este un drum cu dublu sens, iar echilibrul nu poate fi atins decat in masura in care intelegem sa nu-i calcam pe ceilalti in picioare chiar pentru un ideal maret asa cum este independenta Tibetului.

 • ma bucur ca esti de-acord cu jumatatea asta a parerii mele, pt ca cealalta jumatate o sa incerce s-o “darame” pe-asta 🙂

  ce sa ma fac cu dualitatea asta ? 😀

 • Pai noi suntem fiinte duale. Pe de o parte, avem sentimentele, exprimate aici sub forma dorintei de libertate, de patriotism, de constiinta nationala. Pe de alta parte, avem insa ratiunea, adica faptul ca trebuie sa ne gandim si la cel de langa noi atunci cand ne manifestam in deplinatatea (sau nu in cazul dezbatut aici) libertatii noastre, astfel incat sa nu-i ingradim acestuia libertatea.
  Asa ca…go ahead. Sa vedem “dualitatea” ta in actiune 😉 Ma faci curioasa rau 😀 Desi stiu vorba aia “Curiosity killed the cat”. Sa speram ca nu si pe mine 😉

 • […] 18, 2008 by shadowkhan85 Am stabilit mai demult de ce Beijing 2008 n-ar trebui sa fie afectat de politica de orice fel a Chinei. Dar de ce ar […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.