3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Alt oras natal

Pt cei care au mai vizitat blogul asta din cand in cand, deja se stie…s-a discutat despre Roman si “enigma Zeei” 🙂 intre vechi si nou, urban si … mai putin urban, viata de periferie si viata de capitala. Inainte de asta s-a spus poate mai mult decat trebuie despre Baicoi si ilustrii lor reprezentanti in societatea noastra, talentele unora din ei fiind generos expuse spre adulmecarea natiunii chiar pe site-ul de fata. Frustrat de toate astea, m-am hotarat sa actionez si eu in recurs, sa nu ramana tocmai Targoviste nereprezentat aici.

Asadar, a fost odata ca niciodata o adunatura de vreo 89.000 de insi (as of 2003), situati cam la 80 de km de glorioasa actuala capitala a Romaniei, mentionati prima data in analele istoriei prin 1400 (more or less), care au fost numiti in mod colectiv “targovisteni”…de unde si numele orasului. De prisos sa mentionez ca se trage totul de la “targ”, loc unde oamenii vin sa se targuiasca, eventual sa traga “tepe” altora la cantar (hobby care inca se mai practica sporadic in cadrul “talciocului” saptamanal de duminica de la periferia orasului). Printre alte titulaturi dobandite de gasca asta de “munteni” (denumire mai larga acordata locuitorilor regiunii Munteniei…desi in mod ciudat, nu prea are munti in compozitie) se numara si “fosta capitala a Tarii Romanesti” (un experiment ratat de organizare sociala) sau “oras-martir” (in general pt ca in istorie locuitorii se ascundeau in timpul luptelor si la final tabarau pe cei putini ramasi cu oale si tigai, sau, mai recent, pt ca in ’89 l-am mintit pe nea Nicu – zis si “Ceashca” – ca i-am tras o casa de vacanta pe malul Dambovitei, si cand a venit s-o vada i-am zburat creierii).

Actual, orasul este ceva mai curat decat Bucuresti (oras declarat inamic oficial pt ca ne-au luat in mod abuziv titulatura de “capitala”), mult mai putin populat decat Bucuresti (pt ca planuim niste actiuni de tip gherila si numerele mari nu ne avantajeaza), mult mai linistit decat acelasi Bucuresti si oamenii nu par atat de grabiti si stresati pe drum – pe scurt, ceea ce Mrs Norris ar numi “la tara” 😀 .

Una peste alta, un oras calm, mai mic, dar nu prea mic, frumos, si ar fi chiar pe gustul meu daca n-ar avea un singur mare defect…pozitionarea geopolitica extrem de defectuoasa, in cadrul “buchetului” pe nume Romania.

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , , ,

2 comments

  • Mda…frumos oras Targoviste asta 😉 Cel mai mult insa mi-au placut magazinele acolo 😀 Mi-am si luat o pereche de sandale din Tagoviste. So, girls, shopping is great there as well 😉

  • cred ca i-ai facut mai multa reclama in 2 vorbe decat eu in intreg postul … o sa propun sa-ti acordam cheia orasului sau ceva 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.