3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Comentariul unei manele – partea a 2-a

Versurile: “Am chef de distractie/ 3 luni de senzatie” pot sugera si faptul ca iubirea magica nu are suisuri sau coborasuri. Asa cum spune si poetul, cuvintele de ordine in cazul unei asemenea iubiri sunt cheful si distractia alaturi de gagiu sau gagica.

Folosirea cuvintelor nu este deloc intamplatoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin sa sugereze faptul ca cel care vorbeste este un om asemeni noua, care insa, conform conceptului biblic, si-a pus in valoare talantii, reusind sa patrunda intr-o lume de vis.

A doua strofa a cantecului descrie opulenta de care se bucura eroul.

“Dau o cheie la mertan

Si am plecat pe litoral

Mi-am pus plinul de benzina

Si in dreapta o blondina.”

“Mertanl” face trimitere la stilul de viata al marilor padisahi. Folosirea expresiei “plinul de benzina” nu este deloc intamplatoare. Ea ilustreaza verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu opereaza cu jumatati de masura. Totul sau nimic pare a fi deviza dupa care se conduce.

Notiunea “plin” are si un sens metaforic. Ea prezinta maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfectiune. Acest lucru este confirmat si de termenii cu care este descrisa marea iubire a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fata oarecare. Ea este o “blondina” – simbol al frumusetii feminine, asezata la dreapta barbatului. Afirmatia este intarita in versul al doilea din cea de-a treia strofa.

Pentru continuare urmariti postul de maine. 😀

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , ,

3 comments

 • Şi când te gândeşti că cei care cântă manele dau naştere unor capodopere artistice fără să aibă mai multe clase ca trenul… adică aici nu e vorba de raţiune, e vorba de talent, de un dar divin, concepţia lui Arghezi privind “truda” poetului, ca parte esenţială a actului artistică, fiind infirmată. Este confirmată concepţia romantică potrivit căreia opera este rezultatul muzei, al inspiraţiei, a divinităţii.
  Ca să concluzionez:
  Maneaua este rezultatul unei tradiţii, probabil a unui arhetip. Prin urmare, actul artistic nu implică raţiunea, deci cântăreţii de manele (evit să îi numesc manelişti) au talent nativ. Dar are puţină carte.
  PS: Mai grav e că afirmaţia e valabilă şi pentru unii (subliniez unii) politicieni, care este nu chiar docţi.
  Să ne dea Dumnezeu sănătate, iar noi lor voturi, respectiv discuri de platină.

  Marius, un manelist (=ascultător de manele; a se deosebi manelist de manelar), vă spun cu altă ocazie care e diferenţa. Ne vedem la episodul 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.