3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Re : “Normalitate”

Dupa cum spune si titlul, postul asta e raspunsul meu la “Normalitatea” lui Dragos. E oarecum ironic ca postul lui a inceput de la un meci de fotbal care nu merita (dupa parerea mea) atentie, dar subiectul e important.

Fara sa surprinda pe nimeni, constatam ca avem, multi dintre noi ca si majoritatea romanilor, o mentalitate pradalnica, “hoata”, gata sa profitam de pe urma statului chiar si cu ocazia unei banale calatorii cu RATB-ul. Etichetam pervers si dur “ilustrii” functionari de orice fel ai statului oricand ne refuza servicii incorecte, dar pe care fara indoiala le-ar presta spre fericirea generala dac-am da dovada de ceva mai multa “bunavointa” sau daca am demonstra un grad oarecare de rudenie cu alti si mai “ilustri” servitori ai poporului.

Dar nu vreau sa raman la cazuri particulare. Aparent Dragos e de parere ca mult dorita schimbare poate incepe de la fiecare dintre noi, oricat de mici am fi, un fel de “pay it forward” (pt cinefili) in domeniul civic, care va duce indubitabil la o lume mai buna pt toti. Si trebuie in plus sa fie o schimbare adanca, de mentalitate, care sa se faca simtita de la o zi la alta in tot ceea ce facem.

Cred ca nu supar pe nimeni cand spun ca mentalitatea oamenilor se schimba uneori mai greu decat pozitia continentelor. E un proces pe termen lung care trebuie sa inceapa prin educatie, schimbare de generatii si acceptarea unor sacrificii acum pt ca mai tarziu…de fapt, pt ca sa existe un “mai tarziu”. Discutia asta suna foarte bine, numai ca se termina in coada de peste atunci cand o suprapunem peste sistemul de invatamant romanesc si peste oamenii care ar putea sa implementeze in mod eficient asa ceva (cel putin cei actuali).

Mai exista o modalitate, mai superficiala, ce-i drept, dar si mai rapida de a schimba mentalitati, si cred ca spre asta s-ar ajunge daca lumea ar fi plina de Dragosi 🙂 . Presupune ca schimbarea asta ar fi, in mod exceptional, preluata de tot “corpul pestelui” (vezi comentariile la “Normalitate”), adica marea masa a populatiei e de acord ca e pradalnica si hoata si accepta sa se schimbe, in principiu pt ca este mai usor de convins decat cei de la conducere (cei 20%) care au castiguri imense de pe urma situatiei actuale. Stiu ca suna idilic si putin probabil, dar sa ducem argumentul pana la capat. In cazul asta apare un conflict, o schimbare de mentalitate de jos in sus, de la particular la general, de la cei multi catre cei putini…in final de la asupriti la asupritori. Chestii asemanatoare s-au mai intamplat cu nemiluita in lume si-n istorie si li s-a spus “revolutii”. Intamplator, si noi am fost martorii uneia acum 18-19 ani…si uite unde am ajuns. Adevarat, atunci a fost comunism vs capitalism si economie de piata, sau cel putin asa a parut la suprafata. In orice caz, ideea revolutiei e ca sa creeaza un vid de putere care apoi trebuie umplut. Care-i garantia ca nu se va repeta istoria? Simplu, cei 80% Dragosi. 🙂

Nu vreau sa fiu ironic la adresa lui Dragos, si nici sa plec de la premisa morbida ca nimic nu se mai poate face. Se poate, insa nu stiu daca mai traim noi sa apucam schimbarea.

P.S. Din punctul meu de vedere, chiar ROG pe cineva (oricine) sa ma convinga de opusul problemei si sa ma umple de speranta pt viitor. Pana atunci, permiteti-mi sa ma bucur numai de razele soarelui, palele de vant, picaturile de ploaie si iarba de pe marginea drumului…nu de iisusi 100% umani care ne vor face lumea mai buna.

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , ,

6 comments

 • Shadowkhan…tot respectul!!!!! Sa stii ca “pay it forward” ar putea merge…doar ca nu atat de repede pe cat ne asteptam si dorim noi…si desigur ca exista riscul ca pe parcursul acestei nobile incercari unii sa uite de unde a plecat toata ideea si sa..revina la vechile obiceiuri 😀 ..dar desigur nu vom sti asta pana nu incercam…deci…cine vrea sa inceapa ????

 • PS: Schimbarea nu va fi niciodata preluata de tot “corpul pestelui” pentru ca orice am face…nu putem multumi pe toata lumea 😉

 • Deci chiar imi place postul asta. Este mult mai reusit decat topicul fara “re” in fata:))
  Foarte sincer si la obiect. Si plin de realism. Felicitari.

 • @ Zee : tocmai de aia avansam ideea de “80% Dragosi”…sa fie toti multumiti.

  @ both : multumesc pt aprecieri, ma bucur ca va place. asteptam interventiile celui care m-a facut sa iau atitudine 😛

 • 1. statul a fost primul ex la indemana. tendinta e sa profitam de toti din jurul nostru. statul are doar cel mai prost cod la alarma … 0000 =))

  2. sist de invatamant ?!? ce legatura are saracu’ ?!? baza nu acolo se invata sau nu doar acolo.

  3. 80% Dragosi => revolutie ? Nu … alegeri 😀

  4. important de notat ca si tu crezi ca se poate 🙂

 • ce rost ar mai avea daca nu s-ar putea? inutilitate ar fi putin spus…

  “sist de invatamant” e cea mai acceptata conceptie pt educatie, desi stim ca nu au legatura uriasa una cu alta. ma refer desigur la educatie si mijloacele prin care ea se poate modifica…care desigur presupune dorinta dar si educatia generatiilor anterioare.

  si atrage-mi atentia daca ma insel dar nimic din ce-ai spus nu invalideaza nimic din ce-am spus eu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.