3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Normalitate

Ca punct de plecare luam meciul de aseara. Nu va speriati, bag elemente filozofice 😀 Ieri, in minutul 73 al meciului Rapid – Steaua, arbitrul Deaconu a fluierat terminarea partidei din cauza obiectelor aruncate in teren. Eu nu stiu ce a facut omul asta inainte de acest moment sau ce va face dupa dar pentru aseara maxim respect Domnule Deaconu.

Sincer sa va spun sunt mandru de mine. Ieri nu m-am enervat, nu am strigat hotii si nici nu am sarit in sus de bucurie ca cineva a luat decizia care se impunea. Am citit stirea, am zis normal ca asa trebuia sa faca si gata. Subiect inchis pentru mine. Dar sunt si ceilalti.

Deaconu a fost platit de cineva, sunt interese ascunse, de ce naiba nu a lasat meciul sa continue, hotii, inca un exemplu de cat de mult se fura in Romania etc. De ce aceste reactii cand cineva interpreteaza o lege (regulament) in litera si spiritul ei ? Pentru ca ne convine faptul ca majoritatea fura si e necinstita si ne convine sa nu facem nimic in privinta asta. Logica e simpla : daca ei fura si inseala acum si eu stau cuminte in banca mea si ei vor sta in banca lor cand eu voi fi cel care va fura si insela. Elementele de normalitate imi invalideaza teoria si poate –Doamne fereste- se iau si altii dupa ei. Deci trebuie eliminate !

Si cu sentimentul ca asa e bine sa fie ajungem la situatii absurde. Doctorul care nu iti da o scutire medicala atunci cand esti perfect sanatos e un nesimtit. Profesorul care nu iti da 5 cand tu nici de 2 nu stii e un nasparliu. Politistul care te opreste ca nu-ti merge semnalizarea pe dreapta e un idiot cat casa. Inspectorul de la Garda Financiara care da o amenda perfect justificata moral si legal e un idealist tampit care putea sa ajunga om bazat.

Revin la biletele RATB. Daca ai timp sa-ti iei bilet si totusi nu faci asta care e justificarea ta? Te uiti in jur, vezi cum se fura miliarde si gata. Mergi fara bilet. Asta pentru ca avem o scara de valori dereglata si un punct de referinta gresit alocat. De ce sa-mi pese ce fac altii ? Daca imi pun intrebarea “e bine ce fac?” mie insumi vs. referire la altii cred ca se observa o mare diferenta in modul in care voi lua decizii.

Partea cea mai intunecata in toata chestiunea este ca multi, destul de multi dintre noi ne intrebam “e bine ce fac?” dar in acelasi timp ne raportam si la ceilalti. Si varianta a doua fiind mai avantajoasa dpdv material o preferam, pentru ca omul actioneaza ca un agent economic rational. Revin maine la subiectul asta.

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , , , ,

8 comments

 • hylander1986

  De acord cu tine, numai k nu o sa ma invinovatesc toata viata k am mers de 5 ori fara bilet si am sarit odata peste barele alea la metrou…

 • ceea ce incerci tu sa explici in vreo 3 posturi pana acum, daca nu ma insel, are o denumire simpla…ii zice “spirit civic” si da, lipseste cu desavarsire la o buna parte din romani.

  problema mea cu demersul tau e ca tu sari sa ataci corpul pestelui, cand indiscutabil el tot de la cap se impute. punct.

  (iertati-mi analogia piscicola)

 • @shadow Corpul ar reprezenta peste 80% din peste. Si daca tu crezi ca e mai usor sa-i schimbi pe cei care stiu cum e sa ai foloase necuvenite enorme decat pe cei care inca mai au o oarecare decenta te inseli.

  @Lex Se aplica aia cu sa arunce cu pietre cine bla bla. Toti gresim. Important e nu doar sa ne dam seama de asta ci sa si incetam.

 • Atat vreau sa te intreb. In meciul tur de ce acelasi arbitru Deaconu nu a oprit meciul? Iar in afara de acel meci, asta e singurul in care s-au aruncat cu obiecte din tribuna? Permite-mi sa cred ca nu. De ce acum este corect ca a oprit meciul, dar atunci nu? Rest my case.

 • Stiuuuuu……. a avut o revelatie. Nu a dormit bine!

 • @lEmpereur : ok, analogie inadecvata.

  tocmai m-ai facut sa-mi dedic postul discutiei asteia 🙂

 • does anyone knows if there is any other information about this subject in other languages?

 • About normality?:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.