3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

Impotriva firii?

Am avut o discutie cu o colega aseara (azi-noapte mai degraba). Ca intre 2 studenti cu capul pe umeri (ne place sa credem :P) discutia a ajuns oarecum normal la capitolul de critica a Romaniei, unul FOARTE fertil, chiar si daca arunci o privire sumara pe blogul asta. Adevarat, marea parte a criticii a venit de la mine, un tip pt care proverbiala “luminita” s-a transformat intr-un bec cu functionare intermitenta dintr-o camera si mai dezolanta decat tunelul strabatut ca sa ajungi la ea.

Si cum numai ieri vorbeam despre inutilitatea multor discutii de genul asta, mi-am dat seama c-am obosit sa mai critic. E evident ca n-am criticat destul, dar e la fel de evident ca oricat am face-o, schimbarea nu poate veni de-acolo. Cu toate astea o sa mai criticam pana ne va veni apa-n gura. Deja o iau ca un dat, o constanta, exista si gata. Get used to it!

Pe de alta parte, nu e ciudat sa critici cu atata foc romanii si Romania cand tu insuti esti unul din ei? Cititi postul lui l’empereur si veti vedea cu cata excelenta multi dintre noi ne incadram intr-una sau mai multe din categoriile alea. Circumstante variate, motive speciale, scuze veridice…se accepta, dar tot romani suntem, si suntem rezultatul a ceea ce am facut. E ca si cum ai pleda pt imbecilismul darwinismului, dar stii ca mama ta avea par pe fata si manca banane :). Si nu-ti placea deloc asta, dar nu aveai ce sa faci, tot mama ta era.

Nu-ntelegeti ca dintr-o data cred ca ar trebui sa luptam cu totii pt “the greater good”, pt o societate mai buna. O vom face si vom pica de fraieri in fata vreunui “baiat destept” (cat am ajuns sa urasc exprimarea asta!!). Spun doar ca ne putem arunca cu toata fiinta in critici si discutii despre cat de naspa e tara asta (si Dumnezeu stie ca am avea atata dreptate!) dar sa nu uitam ca romani suntem si noi sau ca de aici am plecat, oriunde am fi ajuns. Asta nu inseamna ca datoram ceva tarii sau comunitatii, ci, cum am mai spus, recunostinta ar trebui datorata doar pe baza inter-personala (familie, prieteni, oameni care au ajutat si au fost binevoitori).

Cat despre Romania, indraznesc sa cred c-ar fi un loc un pic mai bun daca toti romanii si-ar aminti de unde au plecat si-ar sti sa rasplateasca binele cu bine, chiar daca fara vreo farama de patriotism sau nationalism.

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: , ,

One comment

  • Nu se va realiza niciodata! Eu sunt de acord cu un anume M.B. (pour les connaisseurs) care zice si repeta ca nimic nu se va schimba vreodata in Romania, nici la nivel politic, nici la nivel social. Si cand zic vreodata, ma refer mai degraba la timpul vietii noastre, ca…vorba aceea, in the long term, we’ll all be dead, si asta ca sa respect regula “never say never”. Dar nu m-as mira daca peste vreo 300 de ani provindenta se gandeste sa-mi mai dea sansa de a pasi prin tara asta si tot ce ar fi schimbat ar fi yet again, bordurile:D

    Da, si eu ma incadrez in categoria pe care o critic si da, sunt pesimista si de rau augur pt tara asta:P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.