3ditorialdin BĂICOI – gândesc dublu, postez simplu

In lipsa de altceva

Ok, azi am avut cu totul alte chestii de facut, si numai timp de idei (da, am nevoie de o idee de baza pt o interventie, nu pot s-o fac asa despre orice…ca de exemplu scaune din bazar :P) pt postul asta n-am avut, asa ca o sa continui tema, sau mai degraba numai cea a ultimului paragraf al postului amicului Dragos.

Se refera in principiu la oarece reguli foarte generale pt desfasurarea “in bune conditii” a oricarei discutii, controverse sau seminar “interactiv”. Plec de la premisa ca suntem oameni (NU ROMANI!) ai mileniului III, care VOR sa se afle in aceeasi incapere in acelasi timp pt a schimba niste idei (chiar daca in cvasi-majoritatea cazurilor se ramane la stadiul de vorbe – un subiect pt o alta zi),  acceptand riscul ca ideile lor se pot bate cap in cap in unele momente.

Ideal ar fi sa respecti ce zice altul, fie el chiar si in ultimul rand si fara avantajul unor plamani foarte mari. Asta  presupune sa-l lasi sa-si termine ideea inceputa fara sa te folosesti de niste avantaje absolute pe care constati ca le-ai putea folosi ca sa intervii, evident, cu ideea ta mult mai bine inchegata si mai coerenta decat a fraierului fara voce. Si pt ca timpul e impotriva dicutiilor de genul asta (in general pt ca ele, discutiile, se prelungesc ca o vizita de prost gust), se mai folosesc diferite “chitibusuri” ca timpi acordati fiecaruia sau limite pt fiecare interventie. Stiu ca si asta iti lezeaza adanc mandria si convingerea ca ce spui tu e cel putin de 3 ori mai interesant decat oricare alta parere, but stay with me, will you?

Ideal ar fi sa nu ne spui despre ce-ai mancat de dimineata si cum asta seamana la un nivel alegoric cu situatia din Irak, despre care vorbim noi acuma. Folosesc o situatie extrema (sper acceptabila)  ca sa subliniez ca e relativ important sa-ti mentii ideile asupra subiectului at-hand. Nu zic sa fii obiectiv, pt ca foarte rar asa ceva e posibil pt un om cu pareri si convingeri personale (presupunand de asemenea ca ai asa ceva).

Si in final, dar cu totul optional, incearca sa accepti ideea ca oameni diferiti au pareri  diferite asupra aceluiasi subiect, unele mai eficiente, altele mai putin, nici unele “bune” sau “rele”, toate posibile.

Te poţi abona la Feed-ul RSS.

Tags: ,

8 comments

 • hylander1986

  bine zis…felicitari! 🙂

 • Nu se poate! Toata lumea trebuie sa zi”ca” “ca” mine!

 • shadowkhan85

  1. of cu egocentrismul asta 🙂
  2. sper ca nu bati apropo la vreo cacofonie scapata in post, pt ca stii, desigur, ca nu exista cacofonii in scris…(in caz ca mi-a scapat una)

 • 🙂 Iti dai seama ca glumesc cu egocentrismul:) (desi imi place sa fiu in centrul atentiei:) )
  Nu stiam ca nu exista cacofonii in scris ( am mai invatat un lucru azi) 🙂 Si nu sunt genul de om care sa corectez ceva prin comenturi open-wide:)

 • shadowkhan85

  ei bine, pazeste-ti spatele, pt ca pe mine nu ma deranjeaza 😛

  promit sa nu fie foarte rautacioase (daca or sa fie)

 • Looking forward to..:)

 • Marea majoritate (si nu gresesc cd duc atat de departe proportia) habar nu are cum sa construiasca un debate constructiv, in care sa se respecte dreptul la replica etc.

  Peste 60% (din nou, nu cred ca gresesc, desi mi-as dori) habar n-au sa-si exprime o parere intr-un mod coerent, argumentat, structurat. In general, oamenii vorbesc mai mult pt ei decat pt altii.

  Dar societatea are atatea tare….mai suportam una si avem grija sa nu ne-o apropriem.

  Baiete, cu alta ocazie promit sa te desfiintez;)

 • “Baiete, cu alta ocazie promit sa te desfiintez;)”

  umm…bring it… 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-mă la comentarii via e-mail. Te poţi abona fără să comentezi.